Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

duminică, 31 august 2014

Locuri binecuvântate ... prin România

Rromii și potcovăritul
 
Pe oriunde ai ajunge, prin țărișoara noastră, întâlnești oameni deschiși, comunicativi. Despre aceștia și despre viața lor s-a punctat în câteva emisiuni radio din ultima săptămână a lunii august. De exemplu, în emisiunea - Viața rromilor - din ziua de luni, 25 august 2014, începând cu ora 20 și 30 de minute (RADIO IAȘI AM și FM) am poposit în comunitatea etnicilor rromi din comuna Mitocu Dragomirnei, județul Suceava. Aici, am vorbit despre potcovărit, un meșteșug, aproape, pe cale de dispariție. Sau ... cine știe? Dialogul, picant de altfel, a fost realizat în atelierul unde se fac potcoavele și unde se potcovesc caii. Interesant a fost că, potcovarul, al cărui nume este Mihai Grosu, chiar potcovea un cal al unei familii de lipoveni, lepovenii o altă minoritate din Comuna Mitocu Dragomirnei. Aceștia locuiesc, de câteva sute de ani, în satul Lipoveni (1724), sat component al comunei.

Lipovenii - legumicultura și biserica 

Pe de altă parte, în emisiunea - Comunități etnice - Ruși Lipoveni (RADIO IAȘI AM și FM), din ziua de miercuri, 27 august a.c., ora 20 și 30, a fost prezentată viața lipovenilor din satul Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei și Focuri, județul Iași. Ocupația de bază a lipovenilor din cele două comunități este legumicultura, dar - știut este faptul că - apropierea de sfânta biserică, pentru orice lipovean, constituie viața însăși. Fără biserică ... nu poate fi conceput traiul lipovenilor.

 
Biserica Rușilor Lipoveni din Focuri, județul Iași

Manastirea Dragomirna - împletirea tradiției cu biserica

De remarcat că, în comuna Mitocu Dragomirnei se află o manastire pe care trebuie să o viziteze orice român. Concret, manastirea - "se înalţă ca un arbore în timp, între ziduri de cetate. Zidită parcă pentru a înfrunta înălţimile, în cautare de mai multă lumină în apropierea codrilor, umbrită de o perdea de brazi şi oglindită maiestuos în apa lacului din apropiere, acest lăcaş de închinare, prin vechimea sa, prin originalitatea stilului, prin eleganţa şi soliditatea formei, prin pitoresc, trezeşte admiraţia fiecărui vizitator, astfel că în faţa ei evlaviosul închinător este tot atât de impresionat ca şi istoricul şi omul de artă", după cum putem citi pe site-ul acesteia - http://manastireadragomirna.ro/ . Interesant este faptul că - de acest loc binecuvântat de divinitate - este legat  numele lui Anastasie Crimca. Născut pe la 1560, Suceava și decedat la 19 ianuarie 1629, de asemenea Suceava. Anastasie Crimca a fost mitropolit al Moldovei și unul dintre oamenii de cultură de la cumpăna secolelor al XVI-lea și al XVII-lea.      
Biserica Mănăstirii Dragomirna, ctitorie a lui Anastasie Crimca

Tradițiile din Bucovina în zestrea a două ansambluri folclorice din Rădăuți
În emisiunea Tradiții - de joi, 28 august 2014, ora 21 și 3 minute, a fost reflectată activitatea a două importante instituții de cultură din Rădăuți. Concret, este vorba despre casa Municipală de Cultură și Clubul Copiilor din Rădăuți. Invitați la dialog au fost directorii acestor instituții, Ovidiu Foca și Dumitru Pomohaci. În centrul atenției au fost cele două ansambluri folclorice care activează în cadrul celor două instituții - Florile Bucovinei și Ciobanașul. Ca o concluzie la toate acestea, evidentă fiind prezența tradiției în sânul fiecărei etnii, dar și la majoritari, conchidem - tadiția este cea care ne oferă identitate și creează identități. Este ceva ce ne însoțește de la naștere până la mormânt. Dacă ne dăm seama de acest însoțitor, cu atât mai bine, pentru că știm de unde venim și unde mergem.