Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 24 octombrie 2018

“Staroverii – mentalitate și viziune asupra lumii în contextul digitalizării” - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 24.10.2018)

         În emisiunea de astăzi relatăm de la prima ediție a Simpozionului științific național de tineret cu tema ,,Tradiție, Cultură, Spiritualitate”, manifestare organizată de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România la 3 iulie a.c. în Piatra Neamț. Evenimentul a avut loc în Sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț. Coordonatorii științifici ai simpozionului au fost profesorii universitari, doctori în filologie, Axinia Crasovschi, Feodor Chirilă și Leonte Ivanov, precum și doamna Palaghia Radion, doctor în istorie.
     În cadrul simpozionului a fost prezentată lucrarea – Staroverii – mentalitate și viziune asupra lumii în contextul digitalizării – de către Irina Chersan din comunitatea rușilor lipoveni din Slava Cercheză, județul Tulcea. Imediat după prezentarea temei am invitat-o pe Irina la microfonul Radio Iași pentru a ne aduce mai multe detalii.
       Irina Chersan în contextual temei prezentate ne oferă detalii concrete despre schisma din Biserica Ortodoxă Rusă din secolul al XVII-lea din timpul Patriarhului Nikon, dar mai audiem și care au fost cauzele acesteia.
       Cu interlocutorul nostru tragem și concluziile temei prezentate de către domnia sa în cadrul simpozionului de la Piatra-Neamț, susținând că tot ce ține de modernitate, dragi prieteni, trebuie să acceptăm și să ne folosim de toate acestea cu scopul de a ne întări credința.





        Merită ca diseară (h. 20:30-21, AM/1053 Khz și FM/90,8, respectiv 96,3 Mhz/RADIO ROMÂNIA IAȘI) să fiți alături de aparatul de radio, alături de emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger