Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 17 octombrie 2018

Viziune și conlucrare în Comunitatea Rușilor Lipoveni din Focuri/Iași - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 17.10.2018)


             În emisiunea de astăzi poposim acasă la etnicii ruşi lipoveni din localitatea Focuri, județul Iaşi unde vom dialoga cu oameni care se ocupă de transmiterea informațiilor prin actul pedagogic formând caractere, dezvoltând omenescul, pregătind elevii pentru generațiile următoare, pentru performanța de mâine.
Primul interlocutor al ediției este domnul Vasile Macovei, edilul șef al comunei care pe lângă problemele administrative veghează ca elevilor să nu le lipsească nimic, asigurând și punând la dispoziția acestora toate cele necesare pentru buna desfășurare a unui act educațional de calitate.
Vasile Macovei, edilul șef al comunei, în deschiderea emisiunii de astăzi ne descrie viața locuitorilor din Focuri, prezentându-ne cadrul economic și social, dar și ocupațiile oamenilor din zonă.
Următoarea instituție marcantă din comuna Focuri este școala, unde actul educațional este unul important pentru valorizarea culturii ca viitorii școlărei să devină oameni responsabili și cultivați pentru ziua de mâine.
Dialogăm cu surorile Iuliana și Ana-Maria Timofte, din clasa a VII-a, respectiv a V-a, care sunt modele ale educației permanente în sânul școlii, întrucât ne vor recita din opera scriitorului rus Serghei Mihalkov.
Suntem plăcuți impresionați de respectul pe care acești copii frumoși ai comunității îl au pentru păstrarea tradițiilor specifice, în special pentru limba maternă.
Au arătat întregii lumi mărcile identitare ale comunității și în ediția de astăzi a emisiunii ne și demonstrează cât de apropiate sunt de obiceiurile, datinile, tradițiile, cultura pe care o are neamul din care fac partea.
Dacă adineauri, Iuliana Timofte ne-a încântat cu o frumoasă poezie, în cele ce urmează, sora sa mai mică, Ana-Maria ne recită și ea din creația poetului rus Serghei Mihalkov.
Spre finalul dialogului, Iuliana Timofte ne spune că și-ar dori să devină medic, moștenindu-l pe tatăl său, asistent medical generalist în comună.
Nu putem decât să urăm succes acestor copii minunați, multă sănătate, spor la învățătură și să dea Dumnezeu ca țelurile la care tind să devină realitate.
            În a doua parte a emisiunii - în cabinetul de limba rusă din incinta școlii din Focuri - stăm de vorbă cu doamna profesoară de limba rusă Zinaida Gromic, un om dedicat profesiei, un dascăl adevărat care știe să lucreze, atât cu cei mici, cât și cu cei mai mari.
            În urma muncii de peste zece ani, făcând naveta, rezultatele nu au întârziat să apară... domnia sa având exemple de elevi pe care i-a învățat din tainele limbii ruse, încât au ajuns pe culmi înalte ale lumii, având olimpici la limba rusă, an de an, remarcându-se la Olimpiada de Limba Rusă de la Moscova.
            Astăzi o mai audiem și pe eleva Paula Căprian (clasa a VII-a, 13 ani, Școala Gimnazială Focuri) cu o melodie tradițională rusească, ca imediat doamna profesoară de limba rusă Zinaida Gromic să ne explice melodia interpretată.



Despre cât de talentați și frumoși sunt copii din Focuri, Iași, vă invităm să aflați doar urmărind emisiunea Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni, de astăzi, între 20 şi 30 – 21, de pe toate frecvenţele Radio Iaşi, un radio al inimii dumneavoastră.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger