Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 22 octombrie 2009

Zmbetul Europei in fata slabiciunii noastre de futbolisti

22 Octombrie, anul 2009, stadioane straine, metafore putine!!! Steluta a incasat-o de la "Fen"! Cine o fi Fen? La pauza "DB" E CONDUSA CU 2-0. Cine o fi DB? CFR Cluj a incasat-o si ea cu 2-0. Din fericire, Timisoara FC are doar 0-0 la pauza. Concret, e singura care poate aduce un punct sau trei, dupa cum anticipasem!!! Jucam un fotbal josnic, un fotbal fara personificare, fara epitet, fara metafora, fara personaje rotunde, ci numai cu personaje plate!

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Serbia - Romania - 5 - 0 - cu dor de Guadalajara


Intarziem pasii spre marile banchete ale fotbalului. Intarzim sa fim fotbalisti, intarziem agonia unui premiu Nobel care nu mai vine ! Intarziem ...

De pe parcursului meciului din aceasta trista seara (10. 10. 2009) am retinut trei imagini ce nu au apartinut jucatorilor, antrenorilor. Aceste imagini au apartinut unor oameni pe care nu-i vom cunoaste nicodata! Ei sunt oamenii din spatele tuturor metaforelor, care, uneori, nu sunt observate.
1. La intonatul imnurilor celor doua echipe - am vazut cum steagul fiecarei tari se plimba paralel cu echipa, in timp ce aceasta intona sau nu imnul (mai putin echipa Romaniei, au uitat sa duca mana la inima. Cine? Generatia lui Mutu, Chivu, Rat!!!). O imagine promitatoare, dubla, pentru fiecare dintre adversari;
2. La golul 3 al sarbilor, de bucurie, un fan al acestora sare cu mana in sus, si, atentie, acesta sta cu trei degete in sus in fata unei camere de filmat care ne transmitea noua imaginile... incet, o umbra cu un scor de 3-0 se lasa apasatoare pe inimile noastre;
3. In secundele (3,4) premergatoare golului de 5-0, il prindem pe sticla pe Dani Coman, observam cum priveste spre coltul unde intra golul 5. Coman anticipeaza golul 5 si in acelasi timp dezastrul! Asadar, sa privim in neant si sa ne re-amintim ca


"toti partenerii nostri din grupa de la Guadalajara au carti de aur. Anglia e campioana mondiala. Brazilia a fost de doua ori la rand. Cehoslovacia a invins aproape toate echipele lumii, a dominat Italia pana si in prelungirile finalei mondiale 1934, a deschis scorul, prin Masopust, la Santiago, contra Braziliei. Noi, in schimb, am intarziat intotdeauna la marile banchete ale fotbalului. Aproape toate tarile Europei au stat, macar o data, in fata, la un asemenea banchet. Aproape toate tarile... Portugalia a fost un fel de regina a balului la Londra. Spania a castigat Cupa Europei. Franta a avut Stockholmul. Italia nu mai are nevoie de probe. Olanda a avut Ajax-ul si are Feynoord-ul. Republica Federala Germania a fost la Berna si la Londra. Anglia e Anglia. Austria a avut Wunderteam-ul. Ungaria inseamna, in primul rand, 6-3 cu Anglia la Londra, in meciul secolului, si 7-1 la Budapesta (tur - retur - am luat de la sarbi doar 8 GOLURI). Uniunea Sovietica are Cupa Europei si medalii olimpice de aur. Suedia pastreaza argintul la Stockholm. Iugoslavia a jucat finala Cupei Europei la Paris, si-a trimis echipa preferata Partizan, la Amsterdam, pentru Finala Cupei Campionilor Europeni si a uimit lumea pe Centomila, in a doua finala din 1968, cu Italia (dupa cum bine vedeti, sarbii au state vechi pe firmamentul fotbalistic mundial). Bulgaria (de la ei ni se trage totul, nu am fost capabili sa obtinem INCA un egal, cand eram deja calificati la Campionatul European) joaca pentru a treia oara consecutiv in Cupa Jules Rimet. Pana si Polonia, care era partenerul nostru anonim, a intors toate pronosticurile, cu Legia si cu Gornik. Noi, in schimb, nu am avut nimic, dar absolut nimic in toate aceste cupe, medalii sau macar aplauze. Noi am fost atat de discreti si de tacuti pana acum in fotbalul european incat, in textul fotografiei care infatiseaza golul lui Hurst in poarta lui Adamache, numele portarului invins este ... Simeonov. Iata ca aceasta victorie asupra Cehoslovaciei, in EL MUNDIAL, mi se pare o mare victorie. O victorie cu care incepe, de fapt, istoria europeana a fotbalului nostru".

Trist. Continuam sa stam la portile marelui banchet. Insulele Feroe. San Marino. Andora. Romania. Cu prilejul acestei infrangeri, care, e trista pentru fiecare dintre noi, va recomand cartea: MEXICO 70 - Jurnal Sentimental, scrisa de Ioan Chirila si distribuita, cu cateva saptamani in urma cu cotidianul "Gazeta Sporturilor".

duminică, 4 octombrie 2009

Ziua Potcoavei aniversata in Compania A. H.

Ziua a doua, Bacau, "Adevarul de seara", Sambata, 3 octombrie 2009, Tiraj Total: 298.900, Tiraj Local 4.500 - un tiraj (prea) mare pentru greseala din prima pagina, intalnita, nu de putine ori. De ar fi toti potcovari in Bacau ar fi superb, dar, astazi, Domnilor, potocoavele sunt mai putin folosite in marile companii. De ati vrea sa aflati unde este amintita Potcoava azi? e grav!?! pe prima pagina!?! potcoava e confundata cu PROCOAVA.
Lucrurile stau in felul urmator: PROCOAVA, PROCOAVE SAU SARBATOAREA PARULUI. O SIMPLA CAUTARE PE WWW.GOOGLE.COM NE DEMONSTREAZA CA PROCOAVA E CORECT, MAI MULT PUTEM GASI CORECTITUDINEA din textele ziarelor locale bacauane.


1) POTCOÁVĂ, potcoave, s.f. Piesă din otel, aproximativ în formă de semicerc, care se fixează cu caiele pe copitele animalelor de tractiune, pentru protejarea lor la mers. Loc. adv. În potcoavă = în formă de semicerc. Expr. Căută (sau umblă după) potcoave de cai morti ori caută (sau umblă) după cai morti, să le ia potcoavele = umblă după lucruri imposibil de obtinut sau de găsit. A-si lepăda (sau a sta să-i pice) potcoavele = a muri sau a fi pe moarte. Piesă de otel, aproximativ în formă de semicerc, care se fixează pe tocurile bocancilor si ale cizmelor pentru a le proteja. – Din bg. podkova, scr. potkova.

“Cum poti face un brand de ras ... ”

“Cum poti face un brand de ras ... ”

Nu esti mic, chiar deloc! Numai atunci cand esti micut, stai in fata usii salonului frantuzesc si daca nu stii sa faci la olita faci pe jos, pe langa, apoi, bagi manuta si duci pe frunte, pe ochisori, pe limba. Aceasta penibila situatie e intalnita frecvent in “adevarurile” de seara. Exemplu concret: Editia de Bacau, Vineri, 2 octombrie 2009. Tiraj total: 513.000. Tiraj local 6.500, Nr. 346 (la mai multe!). 16 pagini.

1. Pagina 1:
Supratitlu: Diseara
Titlu: Compact deschide “Zilele Bacaului” – Membrii trupei vor urca pe scena amenajata la Sala Sporturilor. Duminica, in ultima zi a sarbatorilor, vor concerta Iris si Proconsul .. PAG 13 . Citind aceste supratitluri si titluri, deschideri de editie, putem afla ca la pagina 13, trupa Compact isi face de cap! Dai paginile si ajungi la 13. Unicat in pagina: “Minunea construita intr-un munte de sare – Salina Cacica este apreciata drept o bijuterie a ingineriei”, apoi Stirile de weekend ne anunta ca Diseara este Karaoke in Club Amnesia, Maine este Ping-Pong gratis in Galeria Mall. Intalnim apoi, pe aceeasi pagina (13) cateva Recomandari: Diseara: Petrecere pentru intreaga familie la mall (acelasi mall din stirea, recomandarea de mai devreme), Maine: Energy Party in Club Amnesia (acelasi club dintr-o stire, recomandare de mai devreme), ATENTIE – ACEEASI PAGINA. Expozitie: Ziua Nationala a Republicii Chineze. Trecand peste toate repetitiile, “limbile”, care, dupa cum vedem, nu sunt cu tenta esopiana, pe aceasta pagina, 13, nu gasim nimic din trimiterea din pagina 1. Cititorule daca te trimit in pagina 13 sa iti cumperi Coca-Cola vei gasi, de fapt, Selena.

2. Pagina 1: Iti cer rabdare cititorule ca doar pentru tine sunt creat – simplut, ma numesc “Adevarul de seara”.
a) Bosoteni-ul Bacaului este cand Botoseni, cand Bosoteni (corect);
b) Tezaurul cuprinde 295 de monede de argint de origine austriaca: FALS/ Tezaurul cuprinde 294 de piese de origine austriaca, iar una de origine otomana.
c) Azi, ora 12,30 – tezaurul era expus de cateva zile si s-au facut despre el foarte multe relatari pe calea undelor, in presa scrisa bacauana chiar din momentul descoperirii lui;
d) Ionel? Rusu? De cand ne permitem sa-l re-botezam pe Domnul Ioan Rusu?
e) Greseli in prima pagina sunt inca foarte multe, atat din punct de vedere istoric, cat si jurnalistic.

Asa inchidem editia “Adevarului de seara” – Bacau din ziua de Vineri, 2 Octombrie 2009. Concret, in urma acestor mici greseli, companie mare ce sunt, cu siguranta voi veni sa-mi promovez produsul in cadrul companiei ce se numeste A H – pacat de reclama de la pagina 11 – 11 % dobanda pentru depozite in lei pe termen de 100 de zile 0 % comision de retragere la scadenta.
“URMEAZA EPISODUL POTCOAVA”

sâmbătă, 3 octombrie 2009

Bacau-ul - contur al artei populare

Daca mai toate orasele imortante din zona Moldovei au un Festival al jocului si cantecului popular, o parada o portului popular, un targ al mestesugurilor, iata-ne, ca de anul acesta si, mai exact, in perioada 2-4 octombrie, Bacaul are "Targu' de Procoava" - Targ de mesteri populari - editia I. Acesta se desfasoara inca, fiindca suntem pe 2 octombrie, pe piateta din fata Casei de Cultura "Vasile Alecsandri". Cu siguranta, foarte multi dintre vizitatori, ascultatori, privitori se intreaba: "De ce procoava"!?! Sa amintim ca, in calendarul popular romanesc, prima zi a lunii Octombrie era consacrata, in timpurile de altadata "Sfantului" Procoava. Concret, este vorba despre un sfant care nu-l gasim in nici un calendar, insa, prezent, a fost in imaginarul colectiv arhaic. Pe de alta parte, crestinii-ortodocsi tin in aceasta prima zi a luni lui Brumarel Sarbatoarea numita Acoperamantul Maicii Domnului. Asadar, in trecut acoperamantul sau capacul sicriului se numea "pocris" sau "Procovat", de aici si denumirea "Targu' de Procoava".

Mesteri populari permanenti


La majoritatea Targurilor din tara te intalnesti poate cu aceeasi mesteri populari. Zilele acestea, la Bacau, am putut vedea mesteri populari din zona Oituzului - Bacau, a Sucevei (Lupcina - Ulma, Falticeni, Manastirea Humor etc.), a Sighisoarei, Maramuresului, Botosaniului, Iasului etc. Evident ca toate zonele etnografice din tara s-au intlnit, numai si numai prin maiestria cu care-si realizeaza produsele! Unde? pe piateta din fata Casei de Cultura a Bacaului.
Principalele mestesuguri prezentate pe viu vizitatorilor au fost impletitul nuielelor - reprezentat de Toderascu Lilian din satul Heci, cat si de fiul acestuia Alexandru, comuna Lespezi, Judetul Iasi, "plamadirea lutului", mestesug reprezentat de Mocanu Marcel din Branistea Galatiului, cioplitul lemnului - Cramariuc Florin - Suceava.

De vizitat: Complexul Muzeal "Iulian Antonescu"

Multumim echipei de la Muzeul "Iulian Antonescu", care ne-a plimbat prin toate camerele muzeului si in acelasi timp ne-a explicat "crampeie" despre originile istoriei noastre. De remarcat, ca aceeasi echipa a descoperit (" Craitarii de la Bosoteni") prin intermediul D-lui Ioan Rusu din Localitatea Bosoteni un numar de 295 de piese monetare foarte vechi, datand de la inceputul secolului al XVIII - lea, respectiv sfarsitul acestuia. De amintit ca acest secol este cel al noului, al inceperii unei alte lumi, al desfraului, al tuturor posibilitatilor. Cele 295 de piese reprezinta un tezaur monetar inedit. Dintre aceste piese: 294 sunt de origine austriaca, iar una este de origine otomana.

Partener Media al evenimentului - "Zilele Bacaului" - Radio Iasi:

http://radioiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=5277&Itemid=0
Powered By Blogger