Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 12 decembrie 2013

Traditii, JOI, 12 decembrie 2013, h. 21 și 3 min - Fărâme de tradiție românescă – Trușești și Calafindești


Ne continuăm, în emisiunea de astăzi, periplul început în emisiunea de joia trecută, periplu prin Muzeul Etnografic din Trușești, județul Botoșani. Muzeul se află în apropierea gării din localitate și aprține familiei Elena și Marin Chiponcă.  Astăzi interlocutorul nostru (n.r. Elena Chiponcă) ne vorbește, cu emoție în suflet, despre dorul de lumea copilăriei, despre meșteșugurile pe care altădată le practicau strămoșii noștri, dar ne aduce argumente și despre unele obiecte din incinta punctului muzeal.
 

 

De la Trușești, Botoșani mergem spre comuna Calafindești din județul Suceava. Comuna este formată din satele - Calafindeşti, centru administrativ şi Botoşeniţa-Mare. Din punct de vedere fizico-geografic, teritoriul comunei Calafindeşti se află situat în Podişul Dragomirnei, subunitate a Podişului Moldovei. Calafindeştiul este situat pe versantul vestic al dealului Ţăranca. La Calafindești am rămas surprinși de deschiderea pe care ne-au arătat-o oamenii locului și, cu emoție în suflet, dar și cu o mândrie ascunsă, ne-au vorbit despre tradițiile pe care le au în comună. Concret, în Calafindești este Fanfara Trandafirul coordonată de către Gheorghe Dorin Diaconescu, Ansamblul de Datini și Obiceiuri Bucovina, coordonat de către Silvia Morari, dar surprinși plăcut am rămas de Ateneul Popular de aici. În incinta Ateneului sunt amenajate - un frumos punct etnografic, o bibliotecă și, după cum ne spun oamenii locului, aici e locul de întalnire în aducere aminte de șezătorile de altădată.
 

 
Conchidem prin a vă adresa o invitație de a fi alături de noi, pe toate frecvențele Radio Iași – AM/1053 KHz și FM 90,8 și 96,3 MHz, joi, 12 decembrie a.c., începând cu ora 21 și 3 minute.
 
DESPRE ACESTE SUBIECTE - AUDIO PE - www.radioiasi.ro
AUDIO - http://www.radioiasi.ro/seq/view/12-12-2013-ora-21-03-emisiunea-tradi-ii-cu-dumitru-erban-f-ra-me-de-tradi-ie-roma-nesc-tru-e-ti-i-calafinde-ti-6431