Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 22 august 2018

Rușii lipoveni din România, păstrători ai valorilor străbune – Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 22.08.2018)


În emisiunea de astăzi, împreună cu președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, Domnul Silviu Feodor, vorbim despre ediția a XI-a a Festivalului Poeziei Ruse, manifestare culturală desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 28 iulie - 1 august. De asemenea, tot cu domnia sa vorbim și despre ediția a V-a a Festivalului de Cântări Religioase și Stihuri Duhovnicești, eveniment desfășurat la Botoșani, în perioada 7 - 10 august, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor.

La ediția de anul acesta a Festivalului Poeziei Ruse s-au marcat: 100 de ani de la nașterea lui Aleksandr Soljenițîn. Anul acesta împlinindu-se și 10 ani de la moartea laureatului Nobel. Câteva dintre poeziile lui Soljenițîn au fost traduse în limba română de Passionaria Stoicescu și prof. univ. dr. Gheorghe Barbă și sunt cuprinse în volumul Ziua Poeziei, editat de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România, volum lansat la ediția de anul trecut a festivalului, eveniment care s-a desfășurat la Iași.

S-au mai marcat 80 de ani de la nașterea lui Vladimir Vîsoțki, poet și actor născut la 25 ianuarie în anul 1938. Multe dintre poeziile lui sunt traduse în limba română de Passionaria Stoicescu și prof. univ. dr. Andrei Ivanov, care au scos și un volum în limba română cu poezii de Vîsoțki, volum intitulat Nerv. Unele poezii le putem citi și în volumul Ziua Poeziei.

La manifestarea culturală de la Cluj-Napoca s-au marcat și 215 ani de la nașterea poetului-filosof Feodor Tiutcev, respectiv 105 ani de la nașterea lui Serghei Mihalkov (1913-2009) – poet care a scris foarte multe versuri pentru copii.

            Și dacă am vorbim despre Concursul școlar național „Festivalul Poeziei Ruse”, aflat la ediția a XI-a, eveniment desfășurat, la Cluj-Napoca, în perioada 28 iulie - 1 august, în ediția de astăzi a emisiunii noastre audiem Pesnia o sluhah a lui Vladimir Vâsoțki, în interpretarea Lidiei Ivanov, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național din Iași. Interpretarea Lidiei Ivanov i-a adus în premiul I la ediție de anul acesta a concursului, categoria elevi, clasa a IX-a.



Silviu Feodor, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România - în emisiunea de astăzi - ne destăinuie că următoarea ediție (a XII-a, 2019) a Concursului școlar național „Festivalul Poeziei Ruse” se va desfășura la Timișoara și va fi dedicată memoriei slavistului Ivan Evseev.


           Silviu Feodor ne amintește și temele colocviului științific desfășurat, la Botoșani, în deschiderea ediției a V-a a Festivalului de Cântări Religioase și Stihuri Duhovnicești, printre care: marcarea a 1030 de ani de la Creștinarea Rusiei, respectiv a 570 de ani de la Nașterea Sfântului Alexandru de Svir, făcătorul de minuni, punctând legătura dintre cele două evenimente marcante care au dus la întărirea credinței ortodoxe în spațiul rusesc.
            În ediția de azi a emisiunii, din deschiderea acestui eveniment spiritual de la Botoșani, difuzăm vocile copiilor din comunitatea locală, transmițând felicitările cuvenite, atât coordonatorilor, cât și vlăstarelor comunității.
            Mai audiem grupul de copii din Comunitatea staroverilor Ghindărești, județul Constanța, grup care la manifestarea de la Botoșani a obținut Locul I, secțiunea Cântări bisericești.
La secțiunea – Stihuri duhovnicești – Locul I – la ediția a V-a a Festivalului de Cântări Religioase și Stihuri Duhovnicești, de la Botoșani, a fost obținut de către membrii grupului de tineri din satul Manolea, comuna Forăști, județul Suceava, grup pe care îl audiem în emisiunea de astăzi, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași.
            Silviu Feodor, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România, mai precizează că familia, sfânta biserică și școala sunt cei mai importanți piloni în jurul cărora se formează personalitatea tinerilor. Invitatul nostru încheie dialogul spunându-ne - despre credința strămoșească a comunității - că este cea mai mare comoară.
În finalul emisiunii audiem Grupul tinerilor din Ghindărești, cei care, la manifestarea de la Botoșani, au interpretat - cu dăruire - o mărturisire de iubire pentru toate mamele.






Text: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger