Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 19 septembrie 2018

Istoric al rușilor lipoveni din Bucovina – Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 19.09.2018)

În emisiunea de astăzi revenim asupra unor subiecte pe care le-am mai tratat și în alte ediții. Așadar, vorbim despre istoricul rușilor lipoveni de pe teritoriul României, în special din Bucovina, o istorie zbuciumată, pusă la grea încercare, cu piedici, şi cu realizări… o istorie, care şi-a pus amprenta asupra acestei etnii, încât… chiar dacă au reuşit să se inchege în comunităţi, urmele schismei şi-au pus amprenta asupra lor, încât au rămas neşterse şi astăzi din conştiinţa şi istoria neamului lipovenesc.
Astfel, pe teritoriul României, rușii lipoveni locuiesc de mai bine de 300 de ani, fiind împânziţi  în Bucovina, Moldova, Muntenia, respectiv Dobrogea. 
Invitat la dialog, în emisiunea de astăzi, este istoricul Daniel Hrenciuc, cel care, în urmă cu ceva timp a scris cartea - Rușii lipoveni în Bucovina (1774-2012). Contribuții. 


Rușii lipoveni în Bucovina (1774-2012). Contribuții.

Istoric Daniel Hrenciuc

Unul dintre subiectele, pe lângă multe altele, tratate de Daniel Hrenciuc în carte domniei sale este - Raskolul din Biserica Ortodoxă Rusă, subiect pe care-l dezbatem în emisiunea de astăzi. Biserica a fost și rămâne viața în sine a rușilor lipoveni din întreaga lume. Pentru Sfânta biserică și credința întru aceasta, rușii lipoveni au pătimit foarte mult, după cum spunea foarte frumos Petre Ţuţea - "fără Dumnezeu omul ramâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri".                                                                                                          
Mai mult, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, aflăm și care a fost opinia unor scriitori români despre rușii lipoveni de pe teritoriul României: Nicolae Iorga, Ioan Budai Deleanu, Mihail Sadoveanu. Bucovina, spațiu al înțelegerii, al bunei comunicări între minorități și majoritari.

Raportat la subiectele emisiunii de astăzi încheiem prin câteva cuvinte, care aparţin chiar lui Daniel Hrenciuc, invitatul emisiunii de astăzi, care întăreşte spusele din emisiunea prezentată: "Cunoscuţi şi renumiţi pentru hărnicia şi devotamentul  lor faţă de religie şi atitudinea faţă de propriile lor tradiţii şi obiceiuri, ruşii lipoveni au rămas până în zilele noastre drept o comunitate etnică şi confesională aparte. În perioada interbelică au avut numeroase soboare bisericeşti ale ruşilor lipoveni concentrate – prioritar – pe alegerea noilor mitropoliţi şi episcopi, rezolvarea unor probleme şi disensiuni  apărute între lipovenii din Dobrogea, Basarabia, Bucovina, Vechiul Regat, chestiuni legate de religie, cultură, şcoală. La aceste soboare au fost invitaţi reprezentanţi  ai autorităţilor române, iar una dintre temele centrale fiind reprezentată de recunoaşterea oficială a religiei lipovenilor, în acest sens fiind trimise memorii Ministerului Culturii şi Artelor, Parlamentului, Guvernului, inclusiv Casei Regale de Hohenţollern-Sigmaringen. În anul 1937, însuşi Carol al II-lea a vizitat colonia ruşilor lipoveni de la Fântâna Albă. Lipovenii au contribuit prin profunzimea sentimentului lor religios, hărnicia, priceperea, frumuseţea portului şi tradiţiilor  lor religioase, spiritual şi cultural la promovarea spiritului rus în spațiul românesc".


Pentru a fi mărturisitorii și transmițătorii culturii în linie dreaptă, vă așteptăm să vă alăturați aparatului de radio, un prieten de nădejde care nu o să vă trădeze niciodată, pentru că doar alături de Radio Iași vă ascultați inima, de aceea începând cu ora 20 și 30 de minute, “vreau să vă aud suflul” respirând același aer al culturii alături de noi.
 Text, foto, audio: Dumitru ȘERBAN       


     
Powered By Blogger