Astăzi poposim în zona Hârlăului,
zonă încărcată istoric și spiritual, unde vom fi întâmpinați de oameni ai
locului care sunt legați prin tradiție, prin unitate, frumos, port, grai și
limbă.
Primul popas îl facem la Domnul
Sorin Coteanu, un om valoros, care a adunat de-a lungul timpului bucăți din sufletul neamului
răspândite în perimetrul Complexului Turistic pe care-l administrează din satul
Poiana, Comuna Deleni, Iași.
Valoarea bogăției constă în
contopirea sufletului pur românesc și a obiectelor pe care le-a adunat cu grijă
de la oamenii locului, la care se adaugă natura care tresaltă și este în
consonanță cu trăirile și vibrațiile localnicilor.
Dintre obiectele întâlnite aici
ne-au atras atenția, în mod special, moșoaicele din lut specifice satului
Poiana, Deleni, făurite de meșterii olari de altădată din sat, dar și
imaginația creatorilor populari – de astăzi - care au sfredelit și au lăsat
urme în lemn, aducând la lumină adevărate moșteniri autentice lăsate urmașilor.
Mirosul de lut, contopit
cu cel al lemnului și cu primirea călduroasă a interiorului te invită într-o
lume plină de poveste unde imaginile vorbesc de la sine, iar obiectele își
deapănă povestea cu a fossst…
Sorin
Coteanu este un om al locului care trăiește la unison cu tot ce vibrează în
jurul său... lacuri, râuri, oameni, lut, păduri, înaintași. Locul este
recunoscut și pentru faptul că meșterii populari și-au adunat creațiile,
făurite într-o săptămână la fața locului, expunându-le pentru câteva zile în
Poiană, găzduiți fiind de domnul Coteanu, conturând nu doar mărinimia domniei
sale, ci și înclinația spre tradiții și obiceiuri populare românești, o acțiune
de un real succes.
Întorcându-se
spre anii copilăriei, într-un colțișor al sufletului său, a întâlnit-o pe Bunica
Aglăița cu clătitele delicioase făcute de aceasta, pe Mama care așeza
aromele într-o rețetă din familie, pregătind cele mai gustoase prăjituri,
pudrate cu bunătate și căldură părintească, și nu în ultimul rând, tatăl, care
era maestru în realizarea diverselor tipuri de zacuscă, pe care le-a și numit
simbolic – Zacusca lu Gheorghiță.
Un alt punct forte al mesei tradiționale îl reprezentau afumăturile cu mirosul de brad și cireș, care i-au deschis acestuia cutiuța cu amintiri, încercând să le reînvie și să le pregătească cu drag în zilele noastre sub marca – D ale lui Tata.Pentru toate gospodinele care încă nu au făcut zacusca anul acesta le invităm la șezătoare, pentru a afla detalii despre cum se face o zacuscă… ca la mama acasă. Cum orice meniu se încheie cu ceva dulce, vă invităm să aflați secretele dulceții din cireșe albe, rețetă de familie, pentru a da un plus de savoare meselor copioase.
În
a doua parte a emisiunii poposim în incinta Muzeului Viei și Vinului din Hârlău
și de la Gheorghe Tincu aflăm detalii despre prezența vinului în cele trei rituri
de trecere: Nașterea, Nunta și Înmormântare, reflectate în primele săli ale
Muzeului, precum și un istoric al muzeului.
Continuăm
periplul prin Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, iar Domnul Gheorghiță Tincu, cu
răbdare și pricepere, ne prezentă hanul tradițional și sala interiorului
țărănesc specifică viticultorului, punând accentul pe instrumentele cu care se
lucrează via, coborând apoi în subsolul muzeului, luând contact cu o altă lume
dedicată etapelor de realizare a licorii miraculoase.
Dragi auditori pe fundalul acesta al toamnei plină de roade, unde natura
își dezbracă haina oferindu-ne produse zemoase și gustoase, cu soarele berc, cu
castanul sălbatic, nătâng de felul lui, cu bostanii care au cozi fudule, cu
floarea soarelui care-și pleacă fruntea la pământ, cu nucii cu creierul
zbârcit, cu mustul care bolborosește în butoaiele gospodarilor, cu mirosul
specific de toamnă, vă dorim sănătate din belșug, zile călduroase și senine cu
împliniri și proiecte frumoase. Nu uitați dacă aveți drum prin zona Hârlăului
să poposiți în Poiană și apoi în Muzeul din Hârlău, căci nu știți ce pierdeți.
În speranța că doriți să-i cunoașteți pe invitații noștri, la ei acasă,
cu sufletul deschis spre Radio Iași, cu bucuriile și frumusețea vieții, cu
portul și cântul românesc, cu munca pe care au depus-o de-a lungul anilor
pentru a ajunge până aici, vă invităm ca începând cu ora 21 și 3 minute să
ascultați, pe toate frecvențele Radio Iași, emisiunea Tradiții.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN