Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 24 octombrie 2018

“Staroverii – mentalitate și viziune asupra lumii în contextul digitalizării” - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 24.10.2018)

         În emisiunea de astăzi relatăm de la prima ediție a Simpozionului științific național de tineret cu tema ,,Tradiție, Cultură, Spiritualitate”, manifestare organizată de către reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România la 3 iulie a.c. în Piatra Neamț. Evenimentul a avut loc în Sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean Neamț. Coordonatorii științifici ai simpozionului au fost profesorii universitari, doctori în filologie, Axinia Crasovschi, Feodor Chirilă și Leonte Ivanov, precum și doamna Palaghia Radion, doctor în istorie.
     În cadrul simpozionului a fost prezentată lucrarea – Staroverii – mentalitate și viziune asupra lumii în contextul digitalizării – de către Irina Chersan din comunitatea rușilor lipoveni din Slava Cercheză, județul Tulcea. Imediat după prezentarea temei am invitat-o pe Irina la microfonul Radio Iași pentru a ne aduce mai multe detalii.
       Irina Chersan în contextual temei prezentate ne oferă detalii concrete despre schisma din Biserica Ortodoxă Rusă din secolul al XVII-lea din timpul Patriarhului Nikon, dar mai audiem și care au fost cauzele acesteia.
       Cu interlocutorul nostru tragem și concluziile temei prezentate de către domnia sa în cadrul simpozionului de la Piatra-Neamț, susținând că tot ce ține de modernitate, dragi prieteni, trebuie să acceptăm și să ne folosim de toate acestea cu scopul de a ne întări credința.





        Merită ca diseară (h. 20:30-21, AM/1053 Khz și FM/90,8, respectiv 96,3 Mhz/RADIO ROMÂNIA IAȘI) să fiți alături de aparatul de radio, alături de emisiunea Comunități Etnice/Ruși Lipoveni.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


luni, 22 octombrie 2018

România Centenară prin ochii culturii rrome - Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 22.10.2018)

       Astăzi, iubiți auditori, invitat la microfonul Radio Iași îl avem pe domnul Mihai Neacșu, director al Centrului Național de Cultură a Romilor Romano Kher din București, instituție aflată în subordinea Agenției Naționale pentru Rromi și a Secretariatului General al Guvernului României. Ne vorbește despre Caravana Marii Uniri, care se va desfășura, la Iași, în perioada 26 - 27 octombrie, unde organizatori sunt reprezentanții Centrului Național de Cultură a Rromilor, Secretariatului General al Guvernului României cu sprijinul celor ai  Instituției Prefectului Județului Iași și ai Asociației Partidei Rromilor Pro-Europa, Sucursala Iași.


      Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu din Iași va fi gazda, vineri, 26 octombrie, începând cu ora 18 și 30 de minute, evenimentului de amploare unde vom asista la un concert extraordinar susținut de Ansamblul de dansuri RomaFest și Orchestra de cameră Romano Kher, unde pe scenă vor fi  maeștrii Giani Lincan, țambal, respectiv Emy Drăgoi, acordeon, nume grele în istoria muzicii.


      A doua zi va fi dedicată artei teatrale, sâmbătă, 27 octombrie, începând cu ora 18 și 30 de minute, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu din Iași, unde vom putea viziona piesa de teatru - Cerere în căsătorie, de Anton Pavlovici Cehov, în regia actorului de etnie rromă Sorin Aurel Sandu. 

Toți cei interesați de subiect, pentru a afla mai multe detalii, vă așteptăm să ne fiți alături, pe undele media, începând cu ora 20 și 30 de minute, unde vom detalia și vom discuta toate aspectele din culise.            
Text, audio, foto: Dumitru Șerban

miercuri, 17 octombrie 2018

Viziune și conlucrare în Comunitatea Rușilor Lipoveni din Focuri/Iași - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 17.10.2018)


             În emisiunea de astăzi poposim acasă la etnicii ruşi lipoveni din localitatea Focuri, județul Iaşi unde vom dialoga cu oameni care se ocupă de transmiterea informațiilor prin actul pedagogic formând caractere, dezvoltând omenescul, pregătind elevii pentru generațiile următoare, pentru performanța de mâine.
Primul interlocutor al ediției este domnul Vasile Macovei, edilul șef al comunei care pe lângă problemele administrative veghează ca elevilor să nu le lipsească nimic, asigurând și punând la dispoziția acestora toate cele necesare pentru buna desfășurare a unui act educațional de calitate.
Vasile Macovei, edilul șef al comunei, în deschiderea emisiunii de astăzi ne descrie viața locuitorilor din Focuri, prezentându-ne cadrul economic și social, dar și ocupațiile oamenilor din zonă.
Următoarea instituție marcantă din comuna Focuri este școala, unde actul educațional este unul important pentru valorizarea culturii ca viitorii școlărei să devină oameni responsabili și cultivați pentru ziua de mâine.
Dialogăm cu surorile Iuliana și Ana-Maria Timofte, din clasa a VII-a, respectiv a V-a, care sunt modele ale educației permanente în sânul școlii, întrucât ne vor recita din opera scriitorului rus Serghei Mihalkov.
Suntem plăcuți impresionați de respectul pe care acești copii frumoși ai comunității îl au pentru păstrarea tradițiilor specifice, în special pentru limba maternă.
Au arătat întregii lumi mărcile identitare ale comunității și în ediția de astăzi a emisiunii ne și demonstrează cât de apropiate sunt de obiceiurile, datinile, tradițiile, cultura pe care o are neamul din care fac partea.
Dacă adineauri, Iuliana Timofte ne-a încântat cu o frumoasă poezie, în cele ce urmează, sora sa mai mică, Ana-Maria ne recită și ea din creația poetului rus Serghei Mihalkov.
Spre finalul dialogului, Iuliana Timofte ne spune că și-ar dori să devină medic, moștenindu-l pe tatăl său, asistent medical generalist în comună.
Nu putem decât să urăm succes acestor copii minunați, multă sănătate, spor la învățătură și să dea Dumnezeu ca țelurile la care tind să devină realitate.
            În a doua parte a emisiunii - în cabinetul de limba rusă din incinta școlii din Focuri - stăm de vorbă cu doamna profesoară de limba rusă Zinaida Gromic, un om dedicat profesiei, un dascăl adevărat care știe să lucreze, atât cu cei mici, cât și cu cei mai mari.
            În urma muncii de peste zece ani, făcând naveta, rezultatele nu au întârziat să apară... domnia sa având exemple de elevi pe care i-a învățat din tainele limbii ruse, încât au ajuns pe culmi înalte ale lumii, având olimpici la limba rusă, an de an, remarcându-se la Olimpiada de Limba Rusă de la Moscova.
            Astăzi o mai audiem și pe eleva Paula Căprian (clasa a VII-a, 13 ani, Școala Gimnazială Focuri) cu o melodie tradițională rusească, ca imediat doamna profesoară de limba rusă Zinaida Gromic să ne explice melodia interpretată.



Despre cât de talentați și frumoși sunt copii din Focuri, Iași, vă invităm să aflați doar urmărind emisiunea Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni, de astăzi, între 20 şi 30 – 21, de pe toate frecvenţele Radio Iaşi, un radio al inimii dumneavoastră.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN

luni, 15 octombrie 2018

Sunete, vibrații și descântec în Zmeu - Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 15.10.2018)

Astăzi, iubiți auditori, poposim acasă la rromii din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași unde vom afla mai multe despre cadrul familial, obiceiuri, cutume, imprecații, descântece evidențiind colectivul, comunitatea rromă.
Interlocutorul nostru nu este un om oarecare, ci un învățător al locului care cunoaște comunitatea, pe care o știe, nu doar prin faptul că locuiește alături de ei, ci mai degrabă prin faptul că a făcut cercetări pentru lucrarea de licență în care pilonul forte, instrumentul muncii sale a fost imaginea rromului din localitate, portret zugrăvit din  experiența de zi cu zi pe care o are alături de acesta.
Să te ferească Dumnezeu să te prindă deochiul!
Prin intermediul emisiunii am aflat că cele mai puternice descântece împotriva deochiului se realizează pe meleagurile din comunitatea Zmeu, Lungani, unde, ca niște personaje fantasmagorice din basme, ca niște zmei, au puterea de a-l readuce pe cel deocheat în lumea pașnică și bună.
Mai multe practici, despre magie, ne vorbește domnul învățător Claudiu Costel Hâncu, om al locului, absolvent al Universității din București, secția institutori de limba rromani.
A terminat facultatea în anul 2006 cu o teză de licență intitulată – Obiceiuri, cutume, căsătoria la etnicii rromi din localitatea Zmeu.
Ca într-o poveste, cu un narator subiectiv, direct implicat, având viziunea împreună cu, ne prezintă fapte verosimile, autentice de pe plaiurile natale, unde aflăm lucruri frumoase despre familie. 
Ursari de origine, practică descântecele de deochi, având puterea de metamorfozare a spiritelor rele, de calmare, de potolire, alungându-le ca niște vraci ai cuvântului, unde prin puterea magiei readuc liniștea și echilibrul.
Și cum fum fără foc nu există, nu vor exista nici comunități de rromi fără lăutari, astfel încât, domnia sa, domnul învățător Claudiu Costel Hâncu, face incursiune în muzica țigănească nuanțând faptul că locuitorii din zonă,  majoritatea născuți cu ureche muzicală și auz total, transmit moștenire copiilor acest har, toți aproape cunoscând muzica după ureche. Profitând de această abilitate, domnul învățător reușește să-i strângă și să-i implice în activități artistice, învățându-i dansul, cântul, teatrul.
În a doua parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre, împreună cu domnul învățător Claudiu Costel Hâncu, pășim în comunitate. 
Pentru a concretiza cele spuse până acum, mai mulți localnici vor face demonstrații pe viu, la rece cum am spune noi, interpretând melodii din folclorul zonal, conturând îndeletnicirea, îndemânarea, harul și talentul cu care sunt înzestrați.
Domnul Petru Alupu, tată a patru copii, deprins mai degrabă cu cântatul decât cu vorbitul, ne introduce în lumea muzicii prin câteva secvențe muzicale pe care le interpretează cu pasiune și talent.
Apoi, tot de la Zmeu, Lungani, județul Iași, ne va încânta auzul, un alt etnic rrom, pe nume Dumitru Vijai Doboșeru, viorist, care te duce prin mânuirea arcului într-o lume a voii bune și a cântului.
În Zmeu l-am întâlnit și pe Moșu Petru Maradin, care ne-a unit în sunet și vibrații, ducându-ne auzul înspre – harfe resfirate ce-n zbor invers le pierzi – cum ar spune poetul Ion Barbu, adică dacă artistul nu cunoaște jocul va pierde, dacă nu știe să găsească esența lucrurilor, căutând la origini, la un zbor invers, nu va reuși niciodată să ajungă pe culmi.
Mâinile muncite ating clapele sensibile și sunetul se produce în mii de nuanțe, de mișcări, contopindu-se cu întregul univers.


            Despre toate acestea și despre alte subiecte interesante veți afla doar dacă veți spune prezent invitației noastre, de a ne fi alături, pe calea undelor, începând cu ora 20 și 30 de minute, la emisiunea Viața Rromilor.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


miercuri, 10 octombrie 2018

Rușii lipoveni din Focuri, trecut și prezent - Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 10.10.2018)

Bine ne-am regăsit la o nouă emisiune dedicată Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, precum şi tot publicului larg, care doreşte să călătorească alături de noi, în spațiu și timp, ca să fie descoperitorii unor oameni care trăiesc și simt la fel ca noi, care-și deschid sufletul pentru a le cunoaște viața și cultura, frumosul și arta, credința, dar și omenescul.

În emisiunea de astăzi revenim acasă la etnicii ruşi lipoveni din localitatea Focuri, județul Iaşi.
Primul interlocutor al ediției este domnul Vasile Macovei, edilul șef al comunei, cel care ne vorbește despre trecutul și prezentul oamenilor de pe aceste meleaguri.

O dată ce pătrunzi în comuna Focuri rămâi impresionat de comunitatea lipovenească deschisă spre comunicare cu oameni harnici și credincioși,  uniți în spiritul moralei și al credinței, cu portrete senine, conturate de barba specifică bărbaților din comunitate, creând impresia că ai intrat pe tărâm biblic.

Cel care cârmuiește din punct de vedere social și administrativ localitatea, nuanțează prezența rușilor lipoveni în comună, conturând un istoric al satului, cu vechime și tradiție, datând din anul 1879, prezentând detaliat informațiile despre satul și oamenii locului, punând accentul în egal măsură, atât pe partea văzută - biserici, pământuri, așezare geografică, locuitori, cât și pe partea nevăzută a omului, a credinței, a statorniciei... e edilul șef al comunei.


Dacă în prima parte a ediției de astăzi a emisiunii noastre stăm de vorbă cu primarul comunei Focuri domnul Vasile Macovei, în cea de-a doua parte invităm la dialog pe domnul Fănică Timofte, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Focuri.
Primarul comunei Focuri ne descrie comunitatea rușilor lipoveni din localitate, precizând faptul că în această perioadă se construiește un sediu cultural al rușilor lipoveni, iar întru realizarea acestui proiect impozant administrația comunei a fost alături de aceștia.
Vasile Macovei ne mai vorbește și despre hărnicia rușilor lipoveni de pe teritoriul comunei Focuri, punând accent pe ocupațiile acestora, deloc ușoare, dar prin muncă și credință, etnicii ruși lipoveni sunt un exemplu pentru întreaga țară.
Domnul primar, în discursul domniei sale, zugrăvește o imagine autentică a comunității lipovenești, unde staroverii sunt deprinși cu munca de toate zilele, uitând să se plângă, acceptând viața cu toate serpentinele și greutățile zilei.
Comunitatea staroveră este atât de puternică și unită, tocmai pentru că este reprezentată de un lider pe măsură, domnul Fănică Timofte, care este implicat în tot ce înseamnă nevoia și interesul comunității.


În ediția de astăzi a emisiunii noastre suntem acasă la rușii lipoveni din Comuna Focuri, Județul Iași. Al doilea interlocutor al emisiunii noastre este Domnul Fănică Timofte, lider al Comunității Rușilor Lipoveni din Focuri, de meserie asistent medical în cadrul Dispensarului Uman din comună, care este implicat și pe partea administrativă în bunul mers al treburilor în actul de învățământ din Focuri, fiind reprezentantul primarului comunei în Consiliul de Administrație al școlii. 
Interviul cu domnul Fănică Timofte a fost realizat în incinta sediului cultural al comunității, sediu care – chiar în această perioadă – este în construcție, întrucât am găsit oamenii comunității la lucru. Fănică Timofte ne prezintă comunitatea rușilor lipoveni din Focuri, vorbindu-ne despre acest impozant proiect care se află în lucru și anume - sediul cultural al comunității, punând accent în discursul domniei sale și pe descrierea celor două biserici lipovenești din localitate, lăcașe de cult care se află în apropierea viitorului sediu. Construcția va fi benefică, atât pe plan cultural, unde elevii vor avea deschise porțile spre studiu, spre petrecerea timpului liber într-un mod creativ, spațiul găzduind identitatea rușilor lipoveni, care se va materializa prin - bibliotecă, sală de cursuri, cabinet de limba rusă etc..



 
Mai audiem în ediția de astăzi a emisiunii detalii despre implicarea copiilor rușilor lipoveni din comună întru conservarea, păstrarea și promovarea tradițiilor specifice, datini preluate de la bunici, părinți și promovate, atât în țară, cât și în afara granițelor.
Ultimul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre este domnul Ion Hușleag, gospodar al comunității pe care l-am găsit la muncă în noua construcție a sediului cultural al comunității lipovenești din Focuri. Domnia sa este implicat, sărbătoare de sărbătoare, și în viața spirituală a comunității.
Într-o viitoare ediție vom poposi în incinta școlii din Focuri și vom participa la o oră de limba și cultura rusă, transmițându-vă direct emoțiile, gândirea și creativitatea copiilor împreună cu doamna profesoară de limba rusă, Zinaida Gromic.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger