Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 12 decembrie 2018

Centenarul Marii Uniri în comunitatea staroveră din Botoșani - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 12.12.2018)


În ediția de astăzi a emisiunii noastre poposim acasă la rușii lipoveni din Botoșani, mai exact în incinta Centrului Cultural al Comunității de pe strada Popa Șapcă, Numărul 37. Așadar, la Botoșani, duminică, 25 noiembrie, a fost sfințit Centrul Cultural “Corneliu Finașcu”, iar cu acest prilej s-a desfășurat și manifestarea culturală “Comunitatea - punte între generații”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Despre toate acestea ne povestesc în ediția de astăzi a emisiunii Comunități entice/Ruși lipoveni, cei doi coordonatori ai comunității din Botoșani - Cristina Grigore și Ovidiu Ivanov.                                                                                                            
Întâi vom oferi cuvântul președintelui comunității pentru a ne puncta câteva detalii despre demersurile întreprinse pe parcursul anului 2018 în vederea renovării sediului cultural al comunității, dar și pentru a ne descrie manifestarea desfășurată la 25 noiembrie.
Interlocutorul nostru ne spune că la eveniment au fost prezenți în jur de 160 de oameni, majoritatea fiind încântată de schimbările petrecute, în ultima perioadă, în sânul comunității starovere botoșănene.
Cu prilejul deschiderii noului sediu a fost dezvelită și o placă comemorativă pentru cel care a fost Corneliu Finașcu, primul președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, președinte fondator al Comunității Rușilor Lipoveni din România.
Ovidiu Ivanov ne mai oferă o scurtă biografie a celui care a fost și este în sufletul rușilor lipoveni Corneliu Finașcu, răspunzând și la întrebarea - De ce este Comunitatea punte între generații?



În a doua parte a emisiunii de astăzi dialogăm cu vicepreședintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, domnișoara Cristina Grigore, coordonator al Ansamblului Folcloric Novaia Zarea/Zări Noi, grup proaspăt înființat în sânul comunității din Botoșani. Cristina Grigore, într-un timp foarte scurt, a reușit să înființeze - la Botoșani- acest grup folcloric, încât deja poate vorbi de un repertoriu specific.
În toate activitățile - ansamblul, cursurile de limba rusă despre care vorbim în ediția de miercurea viitoare, cântările religioase din sfânta biserică, muzeul amenajat în incinta noul sediu al comunității și multe altele... comunitatea dorește să fie implicată tânăra generație pentru ca tradițiile neamului să fie păstrate, conservate și promovate.
Mai aflăm cum au fost văzuți tinerii comunității și activitățile acestora prezentate la evenimentul de la Botoșani din ziua de 25 noiembrie, de către coordonatorii comunității centrale, dar și de cei prezenți la manifestare. Așteptările comunității din Botoșani, după cum ne spune interlocutorul nostru, sunt destul de mari pentru că prin cele realizate se dorește prezentarea și promovarea tradițiilor, obiceiurilor și culturii starovere cu ecou în întreaga țară.
Scopul tuturor acestor demersuri este acela de a transmite tinerei generații din tradițiile înaintașilor, după cum spunea, la inaugurarea sediului din Botoșani, domnul deputat Andrian Ampleev: “Puneți preț pe pensionari. Ei sunt oameni care au lucrat într-o meserie o viață întreagă. Ei pot forma alți tineri în meseria pe care o stăpânesc. Şi, nu în ultimul rând, investiți în copii și tineri. Ei vă vor da energie în orice ați planifica. Ei sunt voluntarii care nu cer niciodată plată, ei sunt cei care văd încă binele în toți și în toate. Ei sunt optimiștii de care toți avem nevoie!”.
Mai multe despre această sărbătoare aflați ascultând diseară emisiunea Comunități etnice/Ruși lipoveni, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași.

AUDIO - AICI - http://www.radioiasi.ro/emisiuni/rusi-lipoveni/centenarul-marii-uniri-in-comunitatea-starovera-din-botosani-comunitati-etnice-rusi-lipoveni-cu-dumitru-serban-ora-2030-12-12-2018/
Foto, text, audio: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger