Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 6 decembrie 2018

Înființarea Ansamblului Artistic Profesionist “Constantin Arvinte”, bogăție culturală a Iașiului – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 06.12.2018)

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții relatăm de la debutul Ansamblului Artistic Profesionist al Județului Iași, eveniment desfășurat în ziua de Sfântul Andrei, începând cu ora 18, în incinta Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafărul. La manifestare au fost prezente nume importante, atât din administrația locală, cât și centrală. 
Ansamblul înființat sub egida Consiliului Județean Iași va purta numele compozitorului, dirijorului și folcloristului Constantin Arvinte, prezent la manifestare. 
Amintim câteva din lucrările domniei sale: Jocuri populare românești, București, 1959; Jocuri populare din regiunea București, apărută la București în anul 1961; Jocuri populare din regiunea Argeș, București, 1963, lucrări realizate în colaborare cu Gh. Popescu-Județ; Maramureș, viață nouă, Baia Mare, 1965 (în colaborare cu Isidor Râpă); Jocuri populare din regiunea Dobrogea, Constanța, 1967 (în colaborare cu Gh. Popescu-Județ); Ceteră, lemnul de dor. Melodii instrumentale, Baia Mare, 1968; Câtu-i Maramureșu’, Baia Mare, 1971, ambele în colaborare cu Isidor Râpă. 
Profesor universitar, doctor în filologie, Constantin Dram, prezent la eveniment, a nuanțat portretul etnomuzicologului Constantin Arvinte.
Manifestarea s-a desfășurat sub sloganul - Mândră zi de sărbătoare - și a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, în centrul atenției fiind spectacolul folcloric de debut susținut de orchestra, dansatorii și soliștii vocali ai Ansamblului Artistic Profesionist al Județului Iași Simona Mazăre și Andrei Liță. Ansamblul, nou înființat, îl are la conducerea muzicală pe maestrul Dumitru Lucaci, coregrafia este asigurată de către Rodica Fălișteanu și Petre Șușu, asistent coregraf fiind Cristian Ostafi, coordonator artistic Petre Șușu.
După cum spuneam și în incipit, Ansamblul va purta numele etnomuzicologului Constantin Arvinte, născut la 21 mai 1926, în comuna Voinești din județul Iași. Îl mai audiem în ediția de astăzi a emisiunii Tradiții pe maestrul Constantin Arvinte amintindu-și de anii copilăriei petrecuți alături de lăutarii din satul natal.
Constantin Arvinte a compus pentru marii instrumentiști ai lumii, români și străini, a dirijat pe cele mai importante scene din țară și străinătate, a dus peste tot în lume autenticitatea folclorului românesc.
Ne destăinuie că pentru ansamblul nou înființat are deja câteva compoziții muzicale, iar, pe scenă fiind, cu ochiul specialistului, domnul Arvinte își exprimă o părere despre ansamblul proaspăt înființat, fiind mândru că frumosul exprimat prin arta muzicală este susținut de tineri talentați care au un țel, ca muzica să nu se piardă niciodată, iar sunetele și vibrațiile grupului să fie cunoscute nu doar pe plan local, ci în întreaga lume.
La manifestare a fost prezent și domnul Maricel Popa, președinte al Consiliului Județean, pe care l-am provocat la un scurt dialog despre această importantă realizare a instituției pe care o administrează. După cum afirmă și Domnia Sa, nu era posibil ca într-un centru cultural ca Iașiul să nu existe un ansamblu folcloric care să ne reprezinte, de aceea înființarea acestui grup reprezintă o mină bogată în resurse unde oameni talentați vor duce mai departe cu mândrie mărcile identitare ale județului.
Un alt interlocutor al ediției este domnul Victor Chirilă, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, cel care ne aduce detalii despre pașii înființării ansamblului, exprimându-și astfel și o primă impresie despre spectacolul oferit de membrii acestuia în seara Sfântului Andrei și, poate, nu întâmplător, în an Centenar, această realizare a prins contur, pentru ca, în timp, să ducă faima Iașiului și a mărcilor specifice în întreaga lume.
La spectacolul folcloric organizat cu acest prilej dedicat centenarului Marii Uniri, au participat interpreți de muzică populară, atât din Iași, cât și din alte zone ale țării, ca o încununare a debutului ansamblului ieșean, dar și ca împlinire a Centenarului Marii Uniri.
Ultimul interlocutor al emisiunii este domnul Petre Șușu, manager al ansamblului proaspăt înființat în târgul Ieșilor, dialog realizat imediat după încheierea spectacolului de debut.
Petre Șușu ne amintește pașii, deloc ușori, până ca Ansamblul Artistic Profesionist Constantin Arvinte al Județului Iași să ia naștere.
Petre Șușu, manager al Ansamblul Artistic Profesionist al Județului Iași, ne istorisește despre Mândra zi de sărbătoare, zi în care a debutat ansamblul pe care-l coordonează, iar în cadrul spectacolului susținut cu acest prilej pe scenă au fost invitați valoroși coordonatori cu experiență ai mai multor ansambluri, orchestre, grupuri folclorice din țară.
Interlocutorul nostru ne spune și care sunt așteptările pe care le are de la fiecare membru al echipei sale, iar valoarea se câștigă în timp, prin mult studiu, prin multă muncă și pasiune.
Am construit grupul, de acum trebuie să întărim zidurile ca această construcție să fie durabilă, o zestre pentru Iași și pentru întreaga țară.


Multe au a ne spune interlocutorii noștri, de aceea vă invităm, pe calea undelor, pentru a-i descoperi și a vă contopi cu tradițiile pur românești, în seara aceasta, începând cu ora 21 și 3 minute.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN
Powered By Blogger