Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

marți, 27 noiembrie 2018

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Focuri, viziune și perspective – Comunităţi Etnice/Ruși lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20 și 30 de minute, 28.11.2018/RADIO ROMÂNIA IAȘI)


În ediția de astăzi a emisiunii noastre revenim acasă la ruşi lipoveni din localitatea Focuri, județul Iaşi. Intrăm în cabinetul de limba rusă din incinta școlii din Focuri și dialogăm cu doamna profesoară de limba rusă Zinaida Gromic, un om dedicat profesiei, un dascăl adevărat.

În deschiderea ediției - din timpul lecției de limba rusă - o audiem pe eleva Ștefania Timofte.

În discursul domniei sale, Doamna profesoară de limba rusă Zinaida Gromic amintește de rezultatele obținute de elevii pe care i-a avut de-a lungul timpului în Focuri.

Una dintre elevele domniei sale - pe care o vom asculta în ediția de astăzi a emisiunii noastre - este Iulia Grecu, astăzi venită la liceu în Iași.

Iulia Grecu ne va recita poezia Circul, de Samuil Marșak, înregistrarea fiind realizată la Festivalul Poeziei Ruse (Ediția a X-a, 2017), eveniment desfășurat la Iași.

Zinaida Gromic ne descrie cabinetul de limba rusă din incinta Școlii din Focuri, oferindu-ne și exemple de copii care au mers la Olimpiada Internațională de Limba Rusă de la Moscova.

O ascultăm, în deschiderea emisiunii, cu câteva cuvinte în limba rusă pe eleva Ștefania Timofte, pentru ca imediat să începem dialogul cu doamna profesoară Zinaida Gromic, spunându-ne cum se împarte între Iași și Focuri, pentru învățarea și perpetuarea limbii ruse în rândul elevilor ruși lipoveni.



Și dacă la începutul emisiunii Doamna profesoară Zinaida Gromic ne-a amintit de o elevă a domniei sale care, nu demult, a venit cu diplome importante în școală, în ediția de astăzi a emisiunii Comunități etnice/Ruși lipoveni o invităm la dialog. Este vorba despre Iulia Grecu originară din Focuri, astăzi fiind elevă la liceu în Iași.
Aceasta ne spune că îi place limba rusă, fapt pe care ni-l și va demonstra, recitându-ne o poezie din creația lui Samuil Marșak, precizându-ne spre finele dialogului că rolul doamnei profesoare de limba rusă Zinaida Gromic a fost și este foarte important. 



Reamintim că suntem acasă la Rușii Lipoveni din localitatea Focuri, județul Iași, mai exact în incinta cabinetului de limba rusă din Școala Focuri. Dialogăm cu doamna profesoară de limba rusă Zinaida Gromic.
În următoarele minute – de la interlocutorul nostru – audiem detalii despre munca pe care a prestat-o de-a lungul anilor, muncă reflectată în rezultatele obținute cu elevii din Focuri, ci și cu cei din Iași cărora doamna profesoară le predă din tainele limbii ruse.
Doamna Zinaida Gromic ne oferă și câteva exemple de elevi cărora le-a îndrumat calea oferindu-le drumul deschis spre licee importante din Iași, facultăți de prestigiu din universitățile din țară.
Un alt subiect pe care-l dezbatem cu domnia sa este Olimpiada Internațională de Limba Rusă de la Moscova, concurs care se va desfășura în luna decembrie a acestui an și pentru care elevii înscriși așteaptă încă să parcurgă anumiți pași. Din partea noastră – urăm tuturor mult succes.         
Invitatul nostru ne descrie cabinetul de limba rusă în care își desfășoară activitatea împreună cu cei peste 90 de elevi din comunitate. Cabinetul de limbă rusă adăpostește tablouri valoroase unde sunt expuși corifeii literaturii ruse, fiind evidențiate operele acestora prin citate extrase din creații diverse.
În cabinet, iubiți auditori, există și o bibliotecă, alături de care sunt expuse și câteva mărci identitare ale comunității lipovenești - samovarul, costumele tradiționale, dar și simbolurile spirituale – icoana, sfânta cruce, lestuka.
Aflăm din ultima intervenție audio – de unde dragostea doamnei profesoare pentru cultura rusă?
Alături de toate acestea, în cabinetul de limba rusă, în centru, veghind parcă la viitorul culturii universale, este portretul geniului poeziei ruse Aleksandr Sergheevici Pușkin.
În final, pentru că tot am amintit de Aleksandr Sergheevici Pușkin, vă las în compania unui fragment din opera Ruslan și Liudmila, scrisă de marele poet rus.


Aleksandr Sergheevici Pușkin în copilărie, Autor Necunoscut, anii 1801 - 1802

Piața Roșie, Moscova, Litografie, E. Ghertnera, 1830

Pentru a fi mărturisitorii și transmițătorii culturii în linie dreaptă, vă așteptăm să vă alăturați aparatului de radio, un prieten de nădejde care nu o să vă trădeze niciodată, pentru că doar alături de Radio Iași vă ascultați inima, de aceea începând cu ora 20 și 30 de minute, “vreau să vă aud suflul” respirând același aer al culturii alături de noi.
Foto, text, audio: Dumitru ȘERBAN

Powered By Blogger