Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

miercuri, 18 decembrie 2019

Rușii lipoveni - trecut și prezent - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 18.12.2019)


În ediția de astăzi relatăm de la evenimentul intitulat - Rușii lipoveni: noi mărturii (comunicări și o dezbatere pe marginea unui proiect), manifestare care a avut loc, joi, 12 decembrie, începând cu ora 15, în Sala de Conferințe a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, de pe strada Codrescu, Nr. 6, Pavilion C.
Au vorbit: prof. univ., doctor în istorie, Dumitru Boghian despre Exodul rușilor lipoveni către spațiul românesc. „Arheologia” unei emigrații; cercetător științific, doctor în istorie, Marius Chelcu despre Ruşii lipoveni în Arhivele de la Iaşi: noi mărturii documentare şi utilizarea lor (secolul al XIX-lea) - lucrare realizată împreună cu doamna Cristina Bohan de la Arhivele Naționale din Iași; profesor de istorie la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos - Sergiu Enea despre Repere din istoria comunității rușilor lipoveni din Târgu Frumos. De la Cuza la Marele Război; Nicola Feodot (președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Târgu Frumos) despre Rușii lipoveni după anul 1990. Repere instituționale.
În ediția de astăzi a emisiunii noastre, difuzăm, din deschiderea evenimentului, câteva minute din discursul domnului Silviu Feodor, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din România, discurs în care sunt surprinse realizările/aparițiile editoriale la Editura comunității, volume care reflectă - trecutul și prezentul Comunității Starovere din România (de exemplu: Scurtă istorie a Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi, ediția a II-a, de F. E, Melnicov, tradusă de către prof. univ., dr. în filolofie, Leonte Ivanov de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”; Rușii lipoveni în studii și documente, Volumul al II - lea - de asemenea tradus de către domnul profesor Leonte Ivanov și Rușii lipoveni din Dobrogea - istorie și tradiții specifice (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea-2011), semnat de către - dr. în istorie - Cerasela Dobrinescu, muzeograf - șef birou la Muzeul de Artă Populară Constanța. 
Toate aceste cărți au fost lansate, anul acesta, la Târgul Internațional de Carte „Gaudeamus“ (20 - 24 nov.) de la București.

Despre aceste subiecte... dar și despre evenimentele viitoare din sânul Comunității Rușilor Lipoveni din România dialogăm, în a doua parte a emisiunii de astăzi, tot cu domnul Silviu Feodor, președinte al comunității.
Într-o viitoare ediție a emisiunii - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni - abordăm și celelalte teme prezentate la manifestarea, de zilele trecute, de la Iași.
Oferim cuvântul, astăzi, domnului Silviu Feodor pentru a ne prezenta din proiectele implementate - pe parcursul acestui anului 2019... aducându-ne amănunte și despre manifestările organizate... evenimente care au avut ca scop promovarea personalităților din sânul comunității. 


Despre toate acestea vorbim, astăzi, pe tate frecvențele Radio Iași, începând cu ora 20 și 30 de minute. Ne auzim și online: http://www.radioiasi.ro/asculta-live/ 
Realizator: Dumitru ȘERBAN

joi, 14 noiembrie 2019

Tradițiile, încununare a generațiilor - tineri și adulți - Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 14.11.2019)

În ediția de astăzi a emisiunii Tradiții poposim în vetrele etnofolclorice Sirețel și Tătăruși din județul Iași, iar, spre finalul emisiunii în Botoșani - acolo unde dialogăm cu artistul plastic Cristian Bîrzoieș.
În Sirețel stăm de vorbă cu domnul Gheorghe Constantinescu, gospodar al locului, care ne prezintă comuna cu accent pe timpurile de altădată, cu tradițiile și datinile specifice, conturându-ne și o imagine a vieții spirituale de pe aceste meleaguri.




Fotografii realizate de către Ștefan Vitel, referent cultural al comunei Sirețel, Iași
De asemenea, tot în Sirețel, dragi prieteni, mai stăm de vorbă și cu eleva Nicolle Claudia Manole, cea care... împreună cu Mama Sa - ne prezintă cartea - Aventuri de neuitat, volum al Claudiei, în care sunt surprinse fărâme de tradiție specifică acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu.

De la Sirețel, mergem înspre Tătăruși, acolo unde pășim în Sfânta Biserică din Parohia Vâlcica și - de la preot paroh Gheorghe Dănilă - aflăm mai multe despre împletirea tradițiilor cu religia.


Înspre finalul emisiunii... vorbim despre un eveniment care s-a desfășurat, zilele trecute, la Botoșani, mai exact în incinta Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ.
Este vorba despre expoziția „Universuri ancestrale”, care a reunit pe simeze lucrări semnate de către artiștii botoșăneni - Marcel Alexa (pictură) și Cristian Bîrzoieș (pictură și grafică). Așadar, tematica abordată de cei doi expozanți este diversă.
Concret... sunt surprinse în tablourile pictorilor amintiți - peisaje rurale și urbane, naturi statice cu flori într-o largă paletă cromatică și interioare rustice, case bătrânești din satele botoșănene, elemente arhitectonice din vechea urbanistică botoșăneană, în stil neoclasic, flori, naturi statice și portrete. 
Astfel, ultimul interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii noastre este artistul plastic Cristian Bîrzoieș din Botoșani, cel care ne prezintă tradițiile pe care le surprinde în lucrările Domniei Sale: peisaje din mediul rural, fântâni, case vechi, spații din jurul caselor, case istorice, lucrări din mediul rural, lucrări care reflectă ocupațiile oamenilor de pe aceste meleaguri.







Dragi prieteni, în speranța că v-am stârnit interesul - și sigur am făcut-o - cu interlocutorii  pe care i-am menționat și subiectele pe care le-am amintit… vă invităm să fiți alături de Radio Iași, un radio al sufletului dumneavoastră, în seara aceasta, 14 nov. 2019, începând cu ora 21 și 3 minute.

Text: Dumitru ȘERBAN

miercuri, 13 noiembrie 2019

Implicare și dăruire în rândul tinerilor staroveri din Iași - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 06.11.2019)

Astăzi, în deschiderea ediției, stăm de vorbă cu eleva Lidia Ivanov, membră a Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Iași. Lidia Ivanov ne vorbește despre - Festivalul Intercultural ProEtnica 2019, eveniment care a avut loc la Sighișoara, în perioada 21 - 25 august a. c.. Lidia Ivanov ne oferă amănunte despre manifestare, organizatori, acțiunile culturale de pe agenda evenimentului, dar ne amintește și despre faptul că membrii asociației au participat ca voluntari în buna organizare a acestui festival.
Al doilea interlocutor al emisiunii este Tomiță Ivanov, președinte al Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Iași. Tomiță Ivanov ne oferă o imagine a proiectului - „FOLCLORUL SI TRADITIILE RUȘILOR LIPOVENI - ELEMENTE IMPORTANTE ALE IDENTITĂȚII ETNOCULTURALE”. Proiectul s-a desfășurat în perioada 13 octombrie - 3 noiembrie 2019, pe teritoriul județului Iași, iar organizatori au fost reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România prin cei ai Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din România. Proiectul a reunit 100 de tineri etnici ruși lipoveni din localitățile Iași, Brătești, Focuri, Lespezi și Tg. Frumos care au interpretat melodii tradiționale din folclorul rușilor lipoveni. La finalul fiecărui atelier, tinerii staroveri au susținut un spectacol cultural-artistic în fața comunității locale din cele 4 localități în care a fost implementat proiectul (Brătești – 13 octombrie; Focuri – 20 octombrie; Lespezi – 27 octombrie și Târgu Frumos – 3 noiembrie).
Al treilea interlocutor al emisiunii de astăzi este Flavius Nenciu - membru al Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni din Iași. Flavius ne vorbește despre Campania de donare de sânge, ediția a doua – „Fii mai bun, donează sânge!”, aducându-ne detalii despre inițiativă și care este scopul acesteia. Campania de informare a început, iar ziua când donatorii se pot prezenta la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iași, Str. Nicolae Bălcescu, Nr. 21, este luni, 25 nov. 2019, începând cu ora 7:30.

Despre toate acestea... aflați mai multe amănunte, în seara aceasta, începând cu ora 20 și 30 de minute, în emisiunea dedicată staroverilor din România... pe care o difuzăm pe undele Radio Iași.

Text: Dumitru ȘERBAN

miercuri, 6 noiembrie 2019

„Disidența în Rusia” - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 06.11.2019)


În perioada 25 - 26 octombrie, la Iași, s-au desfășurat Zilele Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
În cadrul acestora, la Facultatea de Litere, a avut loc Simpozionul Național al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman”.
Temele dezbaterii au fost: Literatura disidenței în Rusia cu referire la: Piotr Ceaadaev - 225 ani de la naștere; Boris Pilneak - 125 ani de la naștere; Andrei Platonov - 120 ani de la naștere.
Despre aceste subiecte, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, ne relatează  domnul profesor universitar, doctor în filologie, Leonte Ivanov, de la Catedra de Slavistică „Petru Caraman” a Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Pe lângă tema disidenței s-a mai discutat, în cele două zile de dezbateri, despre - „Un ultim scriitor de geniu” - Vasile Șukșin (1929-1999); Reconsiderarea trecutului: Academicianul Dmitri Sergheievici Lihaciov (1906-1999); Istoria rușilor lipoveni din România. Ultimul ataman al cazacilor nekrasoviști: Osip Semionovici Goncear(ov) (сса.1837-1879)/История русских липован Румынии. Последний атаман казаков-некрасовцев: Осип Семенович Гончар(ов); Minorități. Relații cultural interetnice.
Întâi, pe scurt, audiem o imagine a fenomenului disidenței în Rusia, care este destul de vechi, datat fiind încă de la începutul secolului al XV-lea, temă prezentată de către domnul profesor Leonte Ivanov în intervenția intitulată - Cuvântul greu de ucis.



Invitatul ediției de astăzi ne oferă detalii și din biografia protopopului Avvakum Petrovici Kondratiev, ars pe rug la începutul anului 1682 pentru opoziția pe care a manifestat-o față de reformele promovate de către patriarhul Nikon al Moscovei. Scrierea sa autobiografică, Viața protopopului Avvakum, scrisă de el însuși („Житие протопопа Аввакума им самим написанное”) (1672/1675), precum și scrisorile adresate țarului sunt texte care înseamnă începutul romanului psihologic, teologic, constatând că marea literatură se naște din disidență.

Despre toate acestea, dar și despre biografiile și operele lui Piotr Ceaadaev, Boris Pilneak, respectiv Andrei Platonov aflați mai multe amănunte, în seara aceasta, începând cu ora 20 și 30 de minute, în emisiunea Comunități entice/Ruși lipoveni, pe care o difuzăm pe toate frecvențele Radio Iași.

Text și audio: Dumitru ȘERBAN
Foto: Comunitatea Rușilor Lipoveni din Iași

miercuri, 30 octombrie 2019

Actorul Vlad Ivanov la împlinirea a 50 de ani/Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 30.10.2019)

În ediția de astăzi vorbim despre un eveniment care s-a desfășurat în ziua de 20 octombrie, la Botoșani, manifestare organizată de către Comunitatea Rușilor Lipoveni din România prin Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani. 
Concret, actorul Vlad Ivanov a fost sărbătorit de către Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Botoşani cu prilejul împlinirii vârstei de 50 de ani. 
La festivitate au participat membrii comunităţii botoşănene și nu numai, domnul Andrian Ampleev - deputat în Parlamentul României din partea Comunității Rușilor Lipoveni, domnul primar al Botoșaniului Cătălin Flutur, domnul Silviu Feodor, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România şi criticul de film Irina Margareta Nistor - cea cu care deschidem ediția de astăzi a emisiunii noastre.

Doamna Irina Margareta Nistor - în ediția de astăzi - ne conturează o imagine a actorului Vlad Ivanov, spunându-ne că Domnia Sa este „cel mai frumos cadou pe care ni l-au făcut, nouă, tuturor, rușii lipoveni din Botoșani”.
Irina Margareta Nistor ne vorbește, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, despre biografia actorului Vlad Ivanov, cu accent pe principalele roluri pe care le-a jucat până acum în carieră, punctându-ne premiile pe care Domnia Sa le-a obținut, dar ne spune și în ce rol l-ar vedea, în următoarea perioadă… pe actorul Vlad Ivanov.


Al doilea interlocutor al emisiunii este actorul Vlad Ivanov, etnic rus lipovean din Botoșani, un om aparte, modest, care  ne vorbește despre emoțiile pe care le are de fiecare dată când se întoarce acasă, dar ne punctează și cum a început drumul spre succes, recunoscător fiind primilor profesori pe care i-a avut la Școala Populară de Arte din Botoșani.
Ultimul interlocutor al emisiunii este primarul Botoșaniului, Cătălin-Mugurel Flutur, pe care l-am întâlnit, la 20 octombrie, cu prilejul evenimentului care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii noastre - „Repere contemporane şi valori identitare ale ruşilor lipoveni, Vlad Ivanov – actor pe scena vieţii”.

Vlad Ivanov - portret

S-a născut la 4 august 1969, în Botosani. A absolvit Școala Populară de Arte din Botoșani si în 1995 era absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, la clasa profesoarei Sanda Manu. A jucat în anul al doilea de facultate în spectacolul Pantomimia, regizat de către Dan Puric, pe scena Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București. În 1995 a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al unei școli de teatru cu piesa Hatmanul Baltag, regia profesor Sanda Manu.
Pe marele ecran a debutat în anul 1993, cu rolul din Liceenii în alertă, apoi a jucat și în Triunghiul morții (1999), Faimosul paparazzo (1999),  4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Polițist, adjectiv (2009), Concertul (2009), Cealaltă Irina (2009), Principii de viață (2010) și multe, multe altele.
I-a fost decernat în anul 2010 premiul UNITER pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar - Doctorul, din Un duel, după Cehov, a primit premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar - Anghelache, din Polițist, adjectiv, medalia Meritul Cultural (2004), diploma de merit pentru contribuția la prestigiul primei scene românești (2004), Diploma de excepție pentru Zi-le oameni, dă-le pace, de la Festivalul Național de Teatru Nenea Iancu de la Chișinău (2004).
Din partea noastră îi transmitem multă sănătate, felicitările cuvenite pentru ceea ce face pentru arta cinematografică și la cât mai multe realizări pe acest exuberant teritoriu.
Născut din sevă staroveră, cu sânge actoricesc, cu talent cât carul, cu modestie cât încape, omul Vlad Ivanov conturează portretul actorului dedicat, specialist, care știe să se intersecteze în punctul comun dintre scenă și viață, viața toată fiindu-i un film, iar filmul fiindu-i o viață.


Despre toate acestea... în seara aceasta, pe toate frecvențele Radio România Iași, începând cu ora 20 și 30 de minute, în emisiunea Comunități etnice/Ruși Lipoveni.

miercuri, 2 octombrie 2019

Cultură și fraternitate în Comunitatea Staroveră din România - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 02.10.2019)

Astăzi relatăm de la FESTIVALUL-CONCURS NAȚIONAL ȘCOLAR DE INTERPRETARE DE NOTE PSALTICE ȘI STIHURI DUHOVNICEȘTI „IOACHIM IVANOV”, ediția a VI-a, de la Galați, eveniment desfășurat în perioada 6-9 august, în incinta Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, de pe strada Domnească, Numărul 59.
Despre eveniment, despre programul prezentat, dar și despre imaginea sfintei biserici și a Comunității Rușilor Lipoveni din Galați, dialogăm în ediția de astăzi a emisiunii cu Iulia Trefil și preot paroh Feodor Trefil.
Din prima zi a manifestării difuzăm, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, un interviu cu Doamna Iulia Trefil, coordonator al Grupului de Copii din Galați.
Doamna Iulia Trefil ne aduce detalii despre stihurile pe care copiii din Galați le-au interpretat la acest frumos eveniment cultural.
Grupul din Galați, la sfârșitul evenimentului adjudecând Premiul I la secțiunea ”Interpretare de note psaltice”.



Al doilea interlocutor al ediției de astăzi a emisiunii este preotul paroh Feodor Trefil de la Biserica de Rit Vechi „Sfântul Nicolae” din Galați. Înalt Prea sfinția Sa ne conturează o imagine a comunității din orașul de pe malul Dunării, trecând în revistă principalele activități din sânul sfintei biserici, activități dedicate copiilor comunității, care au ca principal obiectiv păstrarea, conservarea și promovarea valorilor spirituale ale staroverilor.

Înspre finalul dialogului nostru ne amintește și de Corul de Copii din Galați, cor pe care-l audiem în ediția de astăzi a emisiunii noastre cu câteva stihuri duhovnicești interpretate în cadrul festivalului.

Părintele paroh este ancorat în viața bisericii și a enoriașilor, implicându-se activ nu doar în slujbele religioase, ci și în activități pe care le realizează la nivelul comunității, fiind un dohovnic dedicat, care nu-și dorește decât să respecte, cu sfințenie, jurământul de la hirotonie.
Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN

miercuri, 11 septembrie 2019

Bani europeni pentru perpetuarea tradițiilor - Comunități Etnice/Ruși Lipoveni cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 11.09.2019)


Stimați auditori, în ediția de astăzi a emisiunii noastre, relatăm de la Conferința Finală privind Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014 - 2020, invitați fiind de către reprezentanții Asociației Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova.
Evenimentul a avut loc în incinta Hanului Andri Popa din Comuna Valea Seacă, Iași, în ziua de vineri, 6 septembrie, începând cu ora 10.
La eveniment au participat membrii echipei de proiect, reprezentanți ai primăriilor din Grupul de Acțiune Locală, membri CDRJ Iași, membri OJFIR Neamț, membri CRFIR Iași, beneficiari ai proiectului.
Din cele opt măsuri de finanțare - din cadrul proiectului despre care vorbim astăzi - Măsura 7 se adresează minorităților, iar una din cele șapte comune în care s-a implementat proiectul este comuna Lespezi, comună în care, alături de majoritari, conviețuiește și o importantă comunitate de ruși lipoveni, comunitate pentru care, prin intermediul măsurii amintite, s-au acesat 9220 de euro.
Până a sta de vorbă cu reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din Lespezi, vă invităm să ascultați amănunte despre Asociația Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova, strategia de Dezvoltare Locală 2014 - 2020, măsurile de finanțare, câteva sfaturi pentru viitorii beneficiari, dar și principalele realizări ale proiectului prin realizările beneficiarilor.
Despre toate acestea aflăm mai multe de la domnul Gheorghe Barău, manager al Grupului de Acțiune Locală Siret-Moldova.



Doamna profesor Eustinia Tihan, președinte al Comunității Rușilor Lipoveni din Lespezi, în cele ce urmează, ne spune povestea noilor straie populare pe care le îmbracă tinerii Ansamblului Folcloric Nasledniki/Moștenitorii din comunitate. Amintim că activitățile propuse prin proiectul depus la Măsura 7 - Sprijin pentru minorități - prevăd dotări pentru acestea în teritoriul GAL Siret-Moldova, valoarea proiectului este de 9220 de euro, iar obiectivele acestui proiect constau în conservarea moștenirii culturale, perpetuarea tradițiilor, obiceiurilor și îndeletnicirilor creative ale minorităților.







După cum bine știți, vineri, 6 septembrie, începând cu ora 10, în comuna Valea Seacă, județul Iași, în incinta Hanului Andri Popa, am participat la Conferința Finală privind Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2014 - 2020, invitați fiind de către reprezentanții Asociației Grupul de Acțiune Locală Siret-Moldova. 
Imediat după încheierea conferinței, l-am provocat, la un scurt dialog, pe domnul Ioan Lazăr, primar al Comunei Lespezi, cel care ne vorbește despre proiectul depus în cadrul GAL-ului, proiect care prevede - dotări pentru comunitatea staroveră din comuna pe care o administrează.

            Mai multe despre subiectele prezentate, vă invităm să ascultați, începând cu ora 20 și 30 de minute, pe toate frecvențele Radio Iași, în emisiunea dedicată Comunității Rușilor Lipoveni din România.


Text, foto și audio: Dumitru ȘERBAN


Powered By Blogger