Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

luni, 27 iulie 2020

„Doar prin educație ne putem schimba imaginea” – Viața Rromilor cu Dumitru Șerban (ora 20:30, 27.07.2020)

   Încă din primele clipe ale întâlnirii cu domnul Antonel Tabac, lider al rromilor din Comuna Frumușița, Județul Galați, am putut asculta cuvintele din titlu, miza fiind educația, pentru că, doar astfel, putem evolua, putem fi mai buni, mai deschiși.
   Așadar, astăzi, poposim în comunitatea rromă din Comuna Frumușița, județul Galați, comună în componența căreia sunt satele - Frumușița, centrul administrativ, Ijdileni și Tămăoani. Comunitatea etnicilor rromi din această comună gălățeană numără 1000 de suflete, oameni gospodari, o parte din ei fiind agricultori, iar meseria de bază fiind lăutăria.
    Astăzi, invitat la microfonul Radio Iași, avem pe domnul învățător Antonel Tabac, cadru didactic, consilier local, un om gospodar, implicat, trup și suflet, în bunul mers al treburilor în comuna Frumușița.

       Domnia Sa ne oferă o scurtă prezentare a comunei, apoi a comunității de rromi cu accent pe ocupațiile membrilor acesteia, dar și pe grupurile folclorice care activau altădată în localitate, mărci identitare ale comunei Frumușița. Antonel Tabac, un om implicat, de peste 20 de ani, în educația copiilor comunității, ne oferă mai multe amănunte despre proiectele implementate. Aceste proiecte au avut și au ca principal obiectiv educația copiilor din comună.
    Antonel Tabac, pe scurt, în emisiunea de astăzi, ne oferă o radiografie a etnicilor rromi din Comuna Frumusița, spunându-ne că proiectele implementate în comunitate au adus schimbări majore în rândul membrilor acesteia, apoi – Domnia Sa – ne vorbește și despre sănătatea oamenilor din Frumușița.
    Din ultimele minute de dialog – de la invitatul nostru – aflăm amănunte despre oamenii care l-au ajutat în carieră, iar – Domnia Sa – la rându-i s-a întors în comunitate, ocupându-se de educația copiilor, întorcând, astfel, sprijinul pe care l-a avut în formarea sa.
      Înspre finalul dialogului audiem un gând pentru toți etnicii rromi și nu numai, care, la ceas de seară, stau lângă aparatul de radio
     Raportat la subiectele discutate cu Domnul învățător Antonel Tabac conchidem prin câteva cuvinte care aparțin filozofului grec Aristotel (n. 384 î. Hr. - d. 7 martie 322 î. Hr.) – „Un om educat se deosebește de un om needucat, așa cum un om viu se deosebește de un om mort”.
      În finalul emisiunii vă invit să-l audiați pe maestrul Ion Voicu (născut la 8 octombrie 1923, București – stins la 24 februarie 1997 în capitală), fost elev al lui George Enescu, la vioară – cu un fragment din Concertul Nr. 1 în Re Major – Rondo. Allegro Spirituosso, de Nicolo Paganini.

Ne auzim și online: http://www.radioiasi.ro/asculta-live/

Text: Dumitru Șerban
Foto: Facebook Antonel Tabac
Powered By Blogger