Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

joi, 12 decembrie 2013

Traditii, JOI, 12 decembrie 2013, h. 21 și 3 min - Fărâme de tradiție românescă – Trușești și Calafindești


Ne continuăm, în emisiunea de astăzi, periplul început în emisiunea de joia trecută, periplu prin Muzeul Etnografic din Trușești, județul Botoșani. Muzeul se află în apropierea gării din localitate și aprține familiei Elena și Marin Chiponcă.  Astăzi interlocutorul nostru (n.r. Elena Chiponcă) ne vorbește, cu emoție în suflet, despre dorul de lumea copilăriei, despre meșteșugurile pe care altădată le practicau strămoșii noștri, dar ne aduce argumente și despre unele obiecte din incinta punctului muzeal.












 

 

De la Trușești, Botoșani mergem spre comuna Calafindești din județul Suceava. Comuna este formată din satele - Calafindeşti, centru administrativ şi Botoşeniţa-Mare. Din punct de vedere fizico-geografic, teritoriul comunei Calafindeşti se află situat în Podişul Dragomirnei, subunitate a Podişului Moldovei. Calafindeştiul este situat pe versantul vestic al dealului Ţăranca. La Calafindești am rămas surprinși de deschiderea pe care ne-au arătat-o oamenii locului și, cu emoție în suflet, dar și cu o mândrie ascunsă, ne-au vorbit despre tradițiile pe care le au în comună. Concret, în Calafindești este Fanfara Trandafirul coordonată de către Gheorghe Dorin Diaconescu, Ansamblul de Datini și Obiceiuri Bucovina, coordonat de către Silvia Morari, dar surprinși plăcut am rămas de Ateneul Popular de aici. În incinta Ateneului sunt amenajate - un frumos punct etnografic, o bibliotecă și, după cum ne spun oamenii locului, aici e locul de întalnire în aducere aminte de șezătorile de altădată.








 

 
Conchidem prin a vă adresa o invitație de a fi alături de noi, pe toate frecvențele Radio Iași – AM/1053 KHz și FM 90,8 și 96,3 MHz, joi, 12 decembrie a.c., începând cu ora 21 și 3 minute.
 
DESPRE ACESTE SUBIECTE - AUDIO PE - www.radioiasi.ro
AUDIO - http://www.radioiasi.ro/seq/view/12-12-2013-ora-21-03-emisiunea-tradi-ii-cu-dumitru-erban-f-ra-me-de-tradi-ie-roma-nesc-tru-e-ti-i-calafinde-ti-6431

joi, 5 decembrie 2013

05.12.2013 - Emisiunea TRADIŢII cu Dumitru Şerban: Tradiții ale Botoșaniului

În județul Botoșani alături de Vorona, Flămânzi, Tudora, Corni (bogate vetre etnofolclorice) sunt și Trușeștiul, respectiv Hulubul, cel din urmă sat component al comunei Dângeni. Concret, la Trușești, în apropierea gării se află Muzeul Etnografic al familiei Elena și Marin Chiponcă. În incinta casei, de secol XIX – început de secol XX, găsim reflectate mai toate „trăirile” satului românesc de altădată. Astfel, în tinda casei muzeu remarcăm râșnița, chiua de pisat grâul pentru colivă, grăunțele pentru crupe, cânepa pentru juflă. În camera mare a casei se află costume populare, ștergare, păretare, obiecte utilitare, fotografii vechi, dar și o Biblie din anul 1916, biblie care constituie una dintre cele mai valoroase piese din zestrea familiei Elena și Marin Chiponcă.
De la Trușești mergem spre comuna Dângeni. Comuna este situată la 25 de km nord-est de municipiul Botoşani, pe stânga Jijiei, la 20 de km vest de râul Prut. Satele componente sunt  -  Dângeni, centrul administrativ, Strahotin, Hulub, respectiv Iacobeni. Aici ajungem la gospodăria meșterilor populari Sonica și Maricel Apalaghiei din satul Hulub. Meșteșugul pe care aceștia îl practică este sculptatul în lemn. Meșteșugul este transmis și copiilor din comună și nu numai.
Conchidem prin vă adresa o invitație de a fi alături de noi, pe toate frecvențele Radio Iași – AM/1053 KHz și FM 90,8 și 96,3 MHz, joi, 5 decembrie a.c., începând cu ora 21 și 3 minute.
AUDIO si FOTO - http://www.radioiasi.ro/seq/view/05-12-2013-emisiunea-tradi-ii-cu-dumitru-erban-tradi-ii-ale-boto-aniului-6341

marți, 17 septembrie 2013

Înțelesuri! Neînțelesuri!


Ieri, 16 septembrie a.c., la Iași, în incinta Casei de Cultură Casa Mihai Ursachi a avut loc vernisajul expoziției de grafică a artistului ieșean Florin Buciuleac.
Înțelesuri!
Neînțelesuri!



















miercuri, 11 septembrie 2013

Brazilia 2014 - UN VIS?

Victor Piturca? Oare de ce nu ne lași?
Este anul 2013 și fotbalul s-a schimbat, a evoluat. În campionatul intern s-au schimbat ierarhiile - nu mai vedem, de câțiva ani, pe primele locuri - Dinamo, Rapid, Steaua, ci vedem CFR Cluj, FC Vaslui, Pandurii Tg. Jiu, Astra Giurgiu etc. În echipa națională nu găsim jucători antrenați, ci expirați. Goian? Raț? Jucători obosiți. Oare de ce - Dl. Pițurcă nu vede? Trebuie, în aceste momente, să stăm la mâna rezultatelor.
Mai concret, trebuie ca naționala portocalei mecanice să învingă sau să faca meciuri egale cu Ungaria, respectiv Turcia, iar, apoi, noi (ai lui Pițurcă) să ... ne chinuim (să se chinuie) cu Andora și Estonia.
Finalul - un loc la barajul pentru C.M. din Brazilia de la anul. Este clar că nu vom trece de baraj, dar, cum, la un meci al naționale se adună peste 40.000 de suflete - de ce să nu încercăm!?! ATENTIE .... AU FOST PESTE 50.000 DE SPECTATORI!
Propun, întâi, să încercăm a-l schimba pe Dl. Pițurcă din postura de antrenor al naționalei, pentru ca, mai apoi, să încercăm a construi o echipă pentru baraj, deși timpul este foarte scurt!
Pe de altă parte, Olanda își va respecta blazonul și ne va califica la baraj!
Conchidem, Pițurcă lasă-ne să facem naționala pentru baraj!

Powered By Blogger