Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

vineri, 25 august 2017

Exprimarea frumosului, creativităţii, imaginarului, în viziunea şi cromatica artiştilor naivi – Tradiții cu Dumitru Șerban (ora 21:03, 17.08.2017)


La 5 august a.c., în Botoșani, în incinta Galeriilor de Artă “Ștefan Luchian”, a fost găzduit vernisajul Salonului Național de Artă Naivă Gheorghe Sturza, eveniment aflat ediția a V-a. Manifestarea a fost marcată de prezența a 44 de pictori naivi, din întreaga țară, care și-au expus tablourile, într-o atmosferă caldă, primitoare, doritoare de public interesat, iubitor de frumos, care știe să aprecieze arta și valorile neamului românesc.                                                   
Cea care ne întâmpină și ne deschide ușa, prin modestia și simplitatea dumneaei, este referent etnograf Margareta Mihalache de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.                 
Margareta Mihalache ne face o incursiune în lumea artiștilor expozanți, prezentându-ne tematica lucrărilor, date interesante despre artiști și operă, marcând personalitatea celui care a fost Gheorghe Sturza, artistul care dă numele Salonului Național de Artă Naivă din Botoșani.

Se angajează în dialog pentru dumneavoastră și al doilea interlocutor al emisiunii, pictorul naiv Cristian Hârtie, un nume cunoscut în pictura naivă națională și recunoscut pentru lucrările sale. Trebui să vă mărturisesc faptul că impactul pe care l-am avut la vederea tablourilor expuse de domnia sa, a fost unul  fascinant, trimițându-ne la copilăria de altădată, așa cum era ea … pură, curată, trăită de noi toți. Titlurile tablourilor accentuează imaginea, nuanțând în tonuri aprinse, o viață autentică trăită în timpuri demult apuse. Puritatea, gingășia, frumusețea naturii, pajiștea, câmpul cu flori, verdeața, umanul vorbesc de la sine fără nicio altă prezentare. Titlurile au o simbolstică aparte: Țăranul ostenit, Ţărăncuţa, Copilăria de altădată, sunt doar o parte dintre lucrările expuze în Salonul Național de Artă Naivă “Gheorghe Sturza”.


A ales să vorbească pentru dumneavoastră și pictorul naiv Calistrat Robu, originar din Pufești, județul Vrancea, astăzi viețuitor al Iașiului, care vine în întâmpinarea publicului iubitor de artă cu lucrări alese special pentru această expoziție cu titluri simbolice: Sărbători de iarnă, Președintele, Lanul, Primăvara, care au ca marcă identitară “spirala”, despre care vă vom dezvălui mai multe într-o emisiune viitoare. Pentru că de la naștere suntem înconjurați de dualitate, bine/rău, frumos/urât, rai/iad, Calistrat Robu fiind interesat direct despre dualitatea rai/iad, ca un creator “răzbunător”, așază din pensulă, de-a stânga și de-a dreapta, binele și răul.


Pentru toți doritorii, localnici, dar și cei care au drum prin Botoșani, nu ezitați să vizitați Galeriile de Artă “Ștefan Luchian”, care adăpostesc tablourile prin frumosul, creatul, increatul, cromatica, viziunea, talentul etc.… până la 27 august 2017.                                                                                                  
Mai multe despre cele prezentate, puteţi audia, doar la Radio Iaşi, un radio al inimii dumneavoastră, începând cu ora 21 şi 3 minute, în emisiunea – Tradiţii, unde vă invităm să fiţi alături de noi pentru a scrie istoria neamului.
Text, audio, foto: Dumitru ȘERBAN



Powered By Blogger