vineri, 26 decembrie 2008
marți, 16 decembrie 2008
Locul 5 la Europene - Onorabil.
Tinand cont ca sportul de echipa din tara noastra nu a adus in ultimii ani mari performante, putem spune ca Locul 5 la Campionatul European de Handbal Feminin este o performanta. Asadar, dupa 5 victorii, nationala condusa de Voina a reusit o performanta. Incepe sa se contureze o nationala de viitor si in acelasi timp se face schimbul de generatii. Imediat dupa incheierea meciului pentru Locul 5, cand am invins Croatia, s-a tras la sorti si vom juca cu Belarus barajul pentru Campionatul Mondial. Asteptam un loc in careul de asi la aceasta competitie. Lucrurile mari se realizeaza incet, mai ales in sportul de echipa.
duminică, 7 decembrie 2008
Mai frumos nu se poate
In aceasta seara de 7 decembrie 2008, echipa Romaniei de handbal feminin a invins Danemarca. Asadar, dupa ce au batut Ungaria si Franta, a urmat si Danemarca. Punctaj maxim posibil acumulat de fetele noastre. Cu emoţii, tinand cont ca la pauza danezele au intrat la vestiare cu un avantaj, destul de considerabil de 3 goluri, fetele antrenate de Voina si-au revenit si le-au pus la respect, in repriza a doua, pe ambitioasele daneze.
Schimbarea inspirata de portari a decis meciul.
Luminita Hutupan Dinu, la inceputul reprizei a doua nu isi gasea locul, pur si simplu, nu mai avea inspiratia din meciurile cu Ungaria si Franta. Astfel, Voina, un antrenor calm si increzator, inspirat totodata, a decis sa o introduca in echipa pe Paula Ungureanu. Cateva parade ale acesteia au adus nationala noastra in joc. Pacat de accidentarea portaritei noastre. In concuzie, felicitari fetelor si asteptam, meciul urmator fara sa afirmam ca vrem medalii. Oricum suntem sus si va multumim fetelor pentru aceste meciuri extraordinare.
Domnule Tadici? se poate face treaba si fara a tipa, si fara a injura si fara a vorbi urat. Trebuie putina inspiratie.
Schimbarea inspirata de portari a decis meciul.
Luminita Hutupan Dinu, la inceputul reprizei a doua nu isi gasea locul, pur si simplu, nu mai avea inspiratia din meciurile cu Ungaria si Franta. Astfel, Voina, un antrenor calm si increzator, inspirat totodata, a decis sa o introduca in echipa pe Paula Ungureanu. Cateva parade ale acesteia au adus nationala noastra in joc. Pacat de accidentarea portaritei noastre. In concuzie, felicitari fetelor si asteptam, meciul urmator fara sa afirmam ca vrem medalii. Oricum suntem sus si va multumim fetelor pentru aceste meciuri extraordinare.
Domnule Tadici? se poate face treaba si fara a tipa, si fara a injura si fara a vorbi urat. Trebuie putina inspiratie.
marți, 2 decembrie 2008
Steaua in revenire - episodul II
Ieri, 1 decembrie 2008, Steaua Bucuresti a castigat trei puncte vitale in vederea mentinerii sanselor la titlu. Asadar, rezultatul de 1-0 cu Unirea Urziceni aduce in prim plan echipa antrenata de Dorinel Munteanu. Urmeaza pauza de iarna, iar Dorinel poate suda ce este de sudat, poate matura camara de gunoie, speram cu totii sa nu le bage sub pres. Totusi, castigul cel mare de aseara (meciul s-a desfasurat incepand cu ora 20,30) este Andrei Ionescu. Un jucator talentat. Se vede lucrul acesta si din modul cum preia mingea, cum centreaza, cum se misca pe teren. Cu siguranta ca trebuie folosit in ultimul meci din C L cu Firenze. Pe de alta parte, suporterii au fost multumiti de rezultat, normal, dupa o seceta de 13 partide fara victorie esti multumit si cu un gol inscris din noroc, si asteapta in continuare in echipa de start a Stelei jucatori precum: Bicfalvi, Ochirosii, Rada. Cu Ionescu in teren, dar si cu cei trei amintiti mai sus jocul Stelei va fi altul. Om' videa!
"Mi-ar placea sa inscriu in poarta Fiorentinei".
"Mi-ar placea sa inscriu in poarta Fiorentinei".
duminică, 23 noiembrie 2008
Stelei ii merge bine (!!!) - episodul I
Rapid este egalata de FC Vaslui, in minutul 89 prin Burdujan, fost jucator al Rapidului, momentan la Vaslui. CFR Cluj pierde cu Pandurii Targu jiu. Dinamo Bucuresti "o ia pe cocoasa rau de tot" de la elevii lui Razvan Lucescu. Pardon, se credeau deja campioni. Steaua Bucuresti realizeaza un egal pretios, tinand cont de criza prin care trece, cu Universitatea Craiova, echipa care se afla pe val. Remiza alba. Cine castiga din toate aceste meciuri? Normal, numai si numai Steaua antrenata de Dorinel Munteanu. Urmeaza ca Poli Timisoara sa faca un egal cu Unirea Urziceni si Steaua ramane in carti.
Si Semedo rateaza cu poarta goala !!!
Si Semedo rateaza cu poarta goala !!!
vineri, 14 noiembrie 2008
Criza la Poli Iasi!?!
Sefii Clubului din Dealul Copoului nu se prea agita de soarta echipei, desi aceasta este in colaps financIar, cat si profesional. Vedeti locul in clasament, doar 16 din 14 meciuri jucate, puncte acumulate doar 12. Este trist ca intr-un oras ca Iasiul foarte multa lumea a stiut sa foloseasca aceasta echipa cand trebuie si cum trebuie. Doar 3 meciuri mai sunt pana la finalul Turului, iar in cazul in care se va intampla, "ceea ce nu ne dorim - trei infrangeri", Iasul va fi ca si retrogradata. Felicitari celor care au adus fotbalul iesean in aceasta situatie. Criza. Colaps.
marți, 11 noiembrie 2008
Steaua in revenire?
In Grupele C L, echipa Steaua Bucuresti nu prea a aratat, cel putin pana acum, mai nimic, desi mai sunt de jucat inca doua partide. Este drept, dupa plecarea lui Marius Lacatus, stelistii sunt mai ambitiosi, mai perseverenti, dar mai putin marcatori de goluri. Fotbalul se joaca pe goluri, stim cu totii aceasta. Asadar, egal cu Gloria Buzau, egal cu Dinamo Bucuresti, egal cu Rapid Bucuresti, respectiv infrangere (2-0) cu Lyon. Acestea nu sunt cifrele care o caracterizeaza pe Steaua. Dupa prezenta a treia oara consecutiv in Grupele C L, echipa din Ghencea este "ciuca batailor". Cu siguranta ca, atat patronul acesteia, cat si antrenorul Dorinel Munteanu, nu mai spun de fani, si-ar dori cu totii ca Steaua sa fie prezenta din nou in elita fotbalului european. Totusi, la modul cum abordeaza o parte a jucatorilor meciurile, nu se vad deloc sanse ca Steaua sa termine pe primele doua pozitii campionatul. Exista posibilitatea ca liderul, in cazul de fata, Dinamo Bucuresti, sa se impiedice, stim cu totii ca a mai facut-o. In perioada imediat urmatoare trebuie resucitata echipa. Steaua nu joaca nimic. Ce ati spune de introducerea in primul unsprezece a urmatorilor jucatori: Bicfalvi, Ochirosii, aducerea lui Piturca jr. din toamna (in cazul in care va voi sa fie la Steaua), respectiv Rica Neaga?
miercuri, 29 octombrie 2008
Va pleca ciobanul vreodata din Ghencea?
Schimba antrenorii ca pe sosete, de jucatori isi bate joc. Dar cum isi bate joc? Ii trimite in ligile inferioare, ii trimite la echipe mici prin cele tari straine, uita se le dea banutii pentru calificarea in C. L. (VEZI CAZUL LUI MIHAITA NESU). Toate acestea se intampla fiindca un om este frustrat! Nu a ajuns nici sa joace fotbal, nici sa faca afacere din fotbal, de imagine nici nu mai vorbim. O data ce ai "o avere mare", de nici nu o poti contabiliza, o data ce ai infrastructura si numai 2 contabili, ce te mai pui pentru 200 de milioane de euroi sa faci o echipa serioasa, o echipa care sa sperie lumea, o echipa pe care sa o antrenezi doar tu. Dupa aceasta actiune, infima dealtfel, urmeaza ca aluatul sa creasca. Ai echipa. Vei (va) speria Liga lui Mitica. Vei (va) speria Estul, spun aceasta ca in primul rand trebuie sa te bati cu echipele din est, iar apoi cu Bayern. Incet, incet, in numai 2 ani vei speria si pe Lyon, si vei juca meciul stelelor lumii cu Boca. Revin, tu esti un incult, un analfabet si o faci pea pretentiosul. Stelistilor, fosti antrenori, fosti jucatori, chiar nu va este scarba de ce se intampla in Ghencea? Cat mai stati fara sa luati atitudine? Piturca. Enei. Lacatus. Hagi. In concluzie, Dorinel, prosapat instalat pe banca tehnica a Stelei, cu siguranta ca trebuie sa ia atitudine in fata ciobanului, chiar si fara rezultate.
Gigi eu am sa te sparg!
vineri, 17 octombrie 2008
Doar o infrangere. Acceptam.
Ca suporteri ai unei echipe (STEAUA) care a facut totul pentru ca fotbalul romanesc sa fie unde este, una dintre cele mai bune din Europa, trebuie sa fim multumiti de prestatie. Concret, o semifinala de cupa europeana, in urma cu cativa ani, spune totul. Astazi, Steaua a jucat cu Otelul Galati, echipa de pluton, care niciodata nu a aratat nimic pe plan european, dar a surprins in campionatul intern, atat prin meciuri pierdute, cat si castigate, amintiti-va cu cat a incasat-o de la Rapid, dar si cu cat a batut pe Rapid... eiiiii.... mici esecuri. (!) Uite ca astazi a reusit sa invinga Steaua, cum a facut-o si pe timpul lui Zenga, dar Otelul nu s-a evidentiat niciodata prin nimic, ea, aceasta echipa va ramane acolo, locurile 5 - 10, mult timp. Pentru Steaua, cat si pentru Zapata, un portar exceptional, ca doar datorita lui joaca azi Steaua in Cupele Europene, ca doar datorita lui nu ia bataie cu 10 - 0 in cupele europene, atentie, de la echipe de top, meciul de azi nu trebuie bagat in seama, un meci de altfel foarte simplu. Totusi, pe de alta parte, tinand cont ca ai deschis ziarul de sapte ori din sapte, cu jucatori ai Stelei, ba cu Zapata ca este erou, ba cu Radoi ca i-a cedat muschiul, ba cu Dayro ca este un fotbalist cu freza arajata superb, ba cu Lovin ca a adus 3 punctem (va amintiti meciul cu Pandurii), ba cu Petre Ovidiu ca este un jucator foarte bun si se accidenteaza din saptamana in saptamana, ba cu Pedriel ca nu i-a sosit cartea verde, ba cu Adrian ca are Mert si ala de la Sportul are Logan, dar, tu frate iti amintesti cand Neaga inscria in meciuri importante si invingea echipe de top din Europa??? ... chiar si pe Dinamo, dar, totusi Dinamo nu e de top! (...) Atentie, aceste deschideri cu jucatorii Stelei, pentru ei, prea putin evidente, atentie, v-au platit salariile, afacerile, "smenurile" pentru un an de zile, si tu, al dracului, vii si deschizi iar site-ul, ziarul, anticipez asta, cu micile greseli comise de Zapata in meciul de la Galati . ACESTA NU ESTE JURNALISM!
miercuri, 15 octombrie 2008
Nu e nici razboi, nici revolutie, nici exil
In binecunoscutul jurnal, Sublinierea imi apartine, C'est moi qui souligne, al Ninei Berberova, pe la pagina nouasprezece, autoarea aminteste: "Traiesc in mijlocul unei multitudini incredibile si indescriptibile de intrebari si raspunsuri si, pentru a fi pe deplin sincera, nenorocirile secolului meu mi-au fost mai degraba de folos: revolutia m-a eliberat, exilul m-a calit, razboiul m-a proiectat intr-o alta lume". Poate voi fi acuzat ca paralela este gresita, dar secolul nostru inca nu are un razboi, o revolutie adevarata inca nu s-a starnit, de exil nici nu poate fi vorba si totusi vedem, (normal ca traim in ea) o societate cu putine valori. Nu gasim, in acest amalgam al estului, nici macar un fir de praf, sa spunem, cat decat valoros, care sa te surprinda, care sa te atraga si sa-ti creeze sentimentul de a mai veni, de a mai revedea. Cu siguranta ca valori sunt, dar nu suntem constienti ca ar trebuie explorate, privite, vizionate. Nici nu putem aminti de Iasi, fiindca in aceste momente se afla intr-o continua coma, nici nu putem aminti de Praga, fiindca nu suntem praghezi, deasemenea nu putem aminti de Berlin, ca nu suntem nemti. Totusi, cu siguranta, atat Praga, cat si Berlinul, normal, si oricare oras ordonat al Europei, Varsovia, de exemplu, te-ar face sa gandesti altfel, te-ar determina sa fii calm. Azi, in Romania, nu mai exista modul de viata, de a mai merge la o piesa de teatru, fiindca nu ai unde, nu poti merge la un muzeu, fiindca nu ai chef, chiar daca sunt foarte multe, nu poti sa mai intri intr-o biblioteca, fiindca nu are rost. Pentru ce? Azi, cand vezi cum, dupa ce "au mancat" isi arunca mucurile de tigara pe jos, cand vezi ca peretii nonstopului de unde iti bei cafeaua in fiecare dimineata sunt jegosi, si, totusi, tot de acolo o cumperi si maine, azi cand vezi numai transee, sapaturi, schimbat de trei ori mijlocul de trasnport sa ajungi la destinatie, azi cand pe unde iti intinzi pasii vezi numai rahat de caine, iar in zori latratul lor iti taie somnul, azi,lucrurile nu stau pe loc, lumea este in perpetua schimbare si zadarnic, mai crezi, ca vei putea in curand sa vezi o piesa de teatru, sa vizitezi un muzeu, sa citesti o carte buna, desi sunt foarte multe. Azi crezi ca totul iti apartine si totusi nimic nu este al tau. Am sa inchei, deasemenea cu cateva cuvinte din aceeasi carte a Ninei Berberova, tradusa in limba romana de Natalia Stanescu, ... gandirea inseamna energie si ea nu poate fi blocata la infinit, asa cum un popor nu poate sa fie rupt pentru totdeuna de evolutia generala, (aici la Iasi cam suntem) a civilizatiei. In concluzie, nu e nici razboi, nici revolutie, nici exil, si, noi, romanii inca nu am inceput sa evoluam.
vineri, 3 octombrie 2008
Saracie, injosire vs bogatie, prestanta
Singura care merita felicitari - VASLUIUL
Vaslui-Praga (0-0, 1-1). Meci pe meleaguri moldave. Culori, verde cu galben, parca nu se potrivesc. Vasluienii antrenati de Hizo au fost la inaltime obtinand doua puncte pentru fotbalul romanesc, insa calificarea in grupele UEFA nu a venit. Pe de alta parte, incomparabila Praga cu Vasluiul. Inexistenta infrastructurii (autostrada, hotel, restaurant, muzee, stadioane) la Vaslui ne determina sa gandim la faptul ca nu are ce cauta in grupele UEFA, desi a fost singura, din cele cinci echipe romanesti participante in aceasta faza a competitiei, care a adus doua puncte si cele mai multe.
Dinamo = HAOS
Echipa condusa de Mircea Rednic nu a fost in stare sa creeze, sa fructifice, sa se califice. Inainte meciului toata lumea se credea invingatoare. Inaintea meciului se vehiculau scoruri de 2-0, 3-0, pentru Dinamo, normal, insa in minutul 80, jucatorii lui NEC au scuturat bara de l-au speriat si pe Lobont, de l-au facut sa-si muste buzele. Asadar, doua meciuri pentru Dinamo in aceasta editie a CUPEI UEFA si au adus un punct din sase. Multumim DINAMO, realizati cele mai mari performante pentru fotbalul romanesc. CATE PUNCTE ATI ADUS IN ULTIMII DOI ANI? Cate puncte ati mancat din cele adunate de STEAUA SI RAPID IN URMA CU DOI ANI? NO COMMENT!
"RAPID, ECHIPA MOMENTULUI"
Inceput de campionat foarte bun pentru echipa lui Copos si Taher. Investitii de zeci de milioane de euro. Salarii de sute, de milioane, puncte aduse din Cupa UEFA? doar unul. Este imposibil ce se intampla, doar un punct din sase posibile. Trezirea! Florian Pitis iubea aceasta echipa, cu siguranta ca o iubeste si acum, de acolo, din ceruri, dar jocul ei determina orice rapidist sa treaca in galeria alb-visinie a Clujului sau a Stelei. Speram sa nu o faca si Pitis.
Urziceniul = Unirea
S-a vazut in grupul lui Petrescu o echipa cu adevarat plina de entuziasm si determinare, insa maturitatea si forta nemtilor de la Hamburg i-a scos din carti. Acest lucru a fost recunoscut si de antrenorul Dan Petrescu. Dupa un promitator 0-0 in tur, asteptam, neincrezatori, dar cu cateva grame de speranta, ca ialomitenii sa produca surpriza, nu a fost sa fie. Poate la anul, desi meritau mai mult. Fotbalul e pe goluri.
Timisoara - Partizan - 1-3
Echipa de pe maurile Begai nu a demonstrat nimic. Partizan Belgrad arata in continuare, precum a facut-o si in ultimii ani ca nu este o echipa de neglijat. Aceasta va trece de grupe, dupa preconizarile mele, dar si dupa jocul prestat in dubla cu POLI TIMISOARA. In cazul timisorenilor am putut vedea, asculta vorbe multe, dar fapte mai putine. Bine ca Alexa, asa-zisa vedeta a Timisoarei, stie numai sa scoata jucatorii din joc pe viata, insa cu mingea stie putine. Normal, inca in plin scandal, cu puncte panalizare, cu antrenor, doar ambitios, Timisoara vine acasa.
In concluzie, toate cele cinci echipe nu au avut maturitate, stabilitate, nu au inscris goluri si nu au fost la inaltime, comparativ cu adversarele lor, accesibile dealtfel. Singurele sperante se leaga de Steaua si CFR CLUJ, ECHIPE CARE SI-AU SCHIMBAT STILUL DE JOC SI AU DEVENIT MAI AMBITIOASE, MAI PRAGMATICE.
Vaslui-Praga (0-0, 1-1). Meci pe meleaguri moldave. Culori, verde cu galben, parca nu se potrivesc. Vasluienii antrenati de Hizo au fost la inaltime obtinand doua puncte pentru fotbalul romanesc, insa calificarea in grupele UEFA nu a venit. Pe de alta parte, incomparabila Praga cu Vasluiul. Inexistenta infrastructurii (autostrada, hotel, restaurant, muzee, stadioane) la Vaslui ne determina sa gandim la faptul ca nu are ce cauta in grupele UEFA, desi a fost singura, din cele cinci echipe romanesti participante in aceasta faza a competitiei, care a adus doua puncte si cele mai multe.
Dinamo = HAOS
Echipa condusa de Mircea Rednic nu a fost in stare sa creeze, sa fructifice, sa se califice. Inainte meciului toata lumea se credea invingatoare. Inaintea meciului se vehiculau scoruri de 2-0, 3-0, pentru Dinamo, normal, insa in minutul 80, jucatorii lui NEC au scuturat bara de l-au speriat si pe Lobont, de l-au facut sa-si muste buzele. Asadar, doua meciuri pentru Dinamo in aceasta editie a CUPEI UEFA si au adus un punct din sase. Multumim DINAMO, realizati cele mai mari performante pentru fotbalul romanesc. CATE PUNCTE ATI ADUS IN ULTIMII DOI ANI? Cate puncte ati mancat din cele adunate de STEAUA SI RAPID IN URMA CU DOI ANI? NO COMMENT!
"RAPID, ECHIPA MOMENTULUI"
Inceput de campionat foarte bun pentru echipa lui Copos si Taher. Investitii de zeci de milioane de euro. Salarii de sute, de milioane, puncte aduse din Cupa UEFA? doar unul. Este imposibil ce se intampla, doar un punct din sase posibile. Trezirea! Florian Pitis iubea aceasta echipa, cu siguranta ca o iubeste si acum, de acolo, din ceruri, dar jocul ei determina orice rapidist sa treaca in galeria alb-visinie a Clujului sau a Stelei. Speram sa nu o faca si Pitis.
Urziceniul = Unirea
S-a vazut in grupul lui Petrescu o echipa cu adevarat plina de entuziasm si determinare, insa maturitatea si forta nemtilor de la Hamburg i-a scos din carti. Acest lucru a fost recunoscut si de antrenorul Dan Petrescu. Dupa un promitator 0-0 in tur, asteptam, neincrezatori, dar cu cateva grame de speranta, ca ialomitenii sa produca surpriza, nu a fost sa fie. Poate la anul, desi meritau mai mult. Fotbalul e pe goluri.
Timisoara - Partizan - 1-3
Echipa de pe maurile Begai nu a demonstrat nimic. Partizan Belgrad arata in continuare, precum a facut-o si in ultimii ani ca nu este o echipa de neglijat. Aceasta va trece de grupe, dupa preconizarile mele, dar si dupa jocul prestat in dubla cu POLI TIMISOARA. In cazul timisorenilor am putut vedea, asculta vorbe multe, dar fapte mai putine. Bine ca Alexa, asa-zisa vedeta a Timisoarei, stie numai sa scoata jucatorii din joc pe viata, insa cu mingea stie putine. Normal, inca in plin scandal, cu puncte panalizare, cu antrenor, doar ambitios, Timisoara vine acasa.
In concluzie, toate cele cinci echipe nu au avut maturitate, stabilitate, nu au inscris goluri si nu au fost la inaltime, comparativ cu adversarele lor, accesibile dealtfel. Singurele sperante se leaga de Steaua si CFR CLUJ, ECHIPE CARE SI-AU SCHIMBAT STILUL DE JOC SI AU DEVENIT MAI AMBITIOASE, MAI PRAGMATICE.
joi, 2 octombrie 2008
Un editorial de exceptie!
http://blogsport.ro/opinii/2008/10/01/legea-law/ . Aceasta este adresa unde astazi putem citi unul dintre cele mai echilibrate editoriale (despre) din presa sportiva. Acest editorial este pentru Mutu Adrian. NO COMMENT! Ar trebui sa ia aminte!
marți, 30 septembrie 2008
Fiorentina - Steaua, meci de foc
Buna seara! Aici stadionul Artemio Franchi! Confruntare intre doua echipe de calibru ale Europei. Fiorentina si Steaua Bucuresti. La Fiorentina joaca un roman. Inainte de a ajunge in Italia a jucat la Dinamo Bucuresti. Aceasta din urma a fost, este si va fi "rivala de moarte" a Stelei Bucuresti. Ne aducem aminte de acest roman, ca intr-o anumita perioada a vietii, (stim de prin ziarele nationale) cum isi palmuia nevasta. Orice microbist si orice cititor de ziare isi aminteste de Adrian Mutu in aceasta ipostaza. Bineinteles nu uitam nici episodul "COCAINA"! Incontestabile calitatile lui de fotbalist, vezi golul cu Cehia, dar patate cu cocaina, patate cu palmute aplicate fostei neveste. A trebuit ceva timp pentru a se maturiza si, normal, pentru a face declaratii soc: "Dau gol Stelei şi-l dedic dinamoviştilor!". Domnule Adrian Mutu macar de-ar fi inscris in Cupele Europene Dinamo goluri cate meciuri are Petre MARIN cu Steaua, unde? normal, in cupele europene, noi, cei multi, eram de acord!!! Dar Dinamo este absenta de pe scena fotbalistica europeana. Buna seara, aici stadionul Franchi, Steaua spulbera Fiorentina ...scor, 2-0, si chiar daca n-ar fi asa, ... Mutu a trebuit sa ajunga la Fiorentina sa joace in Championes League ... de ce nu a facot-o la Dinamo? De apreciat stelistii ca nu dau replici si isi respecta adversarul.
joi, 25 septembrie 2008
ARMENII DIN BOTOSANI – TRECUT, PREZENT SI VIITOR
BISERICA ARMEANA DIN IASI.
Dumitru Serban: Sîntem la Botosani, mai exact în sînul Comunitatii Armene de aici si stam de vorba cu Doamna Viorica Popa, presedinta Consiliului Parohial al Bisericii Armene. Prezentati-ne Comunitatea Armeana din Botosani. Cîti membri are aceasta? Cîti a avut in momentul cînd a poposit la Botosani?
Viorica Popa: Nu stiu exact numarul armenilor care s-au statornicit de la începuturi la Botosani, dar stiu ca la anul 1884 erau doua mii de armeni în acest oras. Din pacate, în acest moment în Botosani mai traiesc patruzeci si doi de armeni. Tinînd cont de faptul ca mai sînt si casatorii mixte, putem spune ca sînt optzeci si doi.
D.S.: Vorbiti-ne despre Bisericile Armene din Botosani. În ce ani au fost acestea construite?
V.P.: Armenii, cînd se stabilesc într-un loc îsi fac în primul rînd un loc de rugaciune. Astfel s-a întîmplat si la noi în Botosani. In anul 1350, precum spune traditia, dar si documentele unor istorici, noi am avut in tîrgul Botosanilor o biserica ce poarta si astazi hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Acum, aceasta biserica este în restaurare. La anul 1560, Comunitatea Armeana fiind foarte mare, s-a luat decizia construirii unei alte biserici, nu departe de prima, chiar pe aceeasi strada (n.a. Strada Armeana). Concret, este vorba despre Biserica „Sfînta Treime“. Cimitirul armenesc a fost în curtea Bisericii „Sfînta Maria“ si în anul 1885, prin grija si donatia Doamnei, fie iertata, Ana Pruncu, se construieste capela actualului nostru cimitir „Buna Vestire“ situat pe strada Eternitatea.
În anul 1991, la Biserica „Sfînta Treime“ cade turla mare, iar apoi este consolidata, însa, ni s-a spus de la Ministerul Culturii ca pîna vom obtine fonduri pentru restaurarea ei este posibil ca aceasta, de la 1350, sa cada si ea, de aceea, toate demersurile si fondurile au fost alocate pentru restaurarea Bisericii construita în anul 1560.
Asadar, Biserica de la 1350 nu arata precum arata astazi. La 1401, cînd Alexandru cel Bun a dat hrisov domnesc de recunoastere a armenilor din Moldova si ne da dreptul sa avem un episcop exista aceasta biserica avînd naosul actual, iar în urma sapaturilor arheologice realizate în urma cu patru ani s-au gasit fundatiile acestei biserici. Mai tîrziu, în anul 1625, aceasta este restaurata, iar la 1775 se adauga pridvorul, care ulterior devine pronaosul bisericii. Un an mai tîrziu se adauga turnul clopotelor, iar la 1825 este restaurata în întregime. Restaurarea a constat în montarea unui candelabru, refacerea picturii, realizarea unor tencuieli exterioare. Acestea ascund partea veche a bisericii. De exemplu, în aceasta perioada am descoperit usi foarte frumoase, geamuri bizantine, care au fost construite în anul 1500.
D.S. Astazi, în anul 2008, se mai oficiaza Sfînta Liturghie în Biserica Armeana din Botosani.
V.P.: Cu contributia Consiliului Local s-a restaurat paraclisul bisericii, unde si astazi facem slujbele. Avem un preot care o data pe luna dar si la sarbatorile mari oficiaza Sfînta Liturghie în Biserica „Sfînta Maria”. Domnia sa , preotul Radu Holca, este si preotul Manastirii Zamca si este si secretar la Episcopia Armeana din Bucuresti, deci, va puteti imagina ca mai mult de atît nu s-ar putea.
D.S. Stim ca poporul armean este primul crestinat din lume …
V.P.: În anul 301 Grigore Luminatorul crestineaza poporul armean sub domnia regelui Tîrdat. Acesta din urma a fost primul crestin. S-a botezat, iar apoi crestinismul a devenit religie de stat.
D.S.: Cum va simtiti ca facînd parte din Comunitatea Armeana din Botosani si în acelasi timp ca fiind cetatean al primul popor crestinat dupa Domnul nostru Iisus Hristos?
V.P.: Eu sînt crescuta de o bunica si ca orice copil crescut de bunici, sigur ca am fost educata în traditia acestei biserici. Mergeam în fiecare duminica la Sfînta Biserica cu bunica, iar seara, alaturi de ea ne rugam la Bunul Dumnezeu si astfel s-a creat o legatura destul de puternica cu Dumnezeu si legile bisericii.
Bunica ne spunea foarte multe legende si povesti despre poporul armean. Tot timpul cînd vorbea de armeni plîngea. Era o femeie foarte credincioasa. Plînsul ei era accentuat si de faptul ca îsi pierduse în primul razboi mondial sotul, bunicul meu, iar în cel de-al doilea fiul Luca, unchiul meu, care a cazut la Cotul Donului. Tot timpul cînd venea de la biserica, în cazul în care nu mergeam cu ea, o întrebam: Ce-ai facut bunico la biserica?
Am facut parastas pentru Cristea, pentru Luca.
Tot timpul m-a învatat ca în momentele de frica sa spun în gînd Tatal nostru. Toate acestea devin obisnuinte si nu poti sa renunti la niste lucruri care tin de religie, de traditia poporului din care vin parintii tai.
D.S.: Dumneavoastra ati fost în Armenia?
V.P.: Nu si regret.
D.S.: Ati vrea sa ajungeti în Armenia?
V.P.: As vrea foarte mult si sa stiti ca sufar de cîte ori aud vorbindu-se despre Armenia. Chiar astazi dimineata (n.a. – duminica, 10 august 2008) am urmarit stirile cu evenimentele din Georgia.
D.S.: Armenia e vecina.
V.P.: Chiar prin Armenia s-au dirijat plecarile unor straini, chiar si români care se aflau în vizita în Georgia. Toate acestea te dor si te îngrijoreaza.
D.S.: La începutul secolului XX pentru Armenia a fost foarte dificil. În acea perioada a fost un exil pentru locuitorii acestei tari.
V.P.: Noi, botosanenii, ne tragem din primele exiluri, de aceea va spuneam ca Alexandru cel Bun a primit în repetate rînduri, în 1417, atît în iulie cît si în septembrie, colonii întregi de armeni care veneau în România pe la Caffa. Despre genocidul din 1915 pot spune ca are si acesta ca baza acelasi conflict ca si celelalte anterioare.
Nu demult, am citit, Momoriile unei deportate armence, Captanian, care a luat parte la ce s-a întîmplat atunci împotriva armenilor. Descrie groaza, cum au fost alungati din casele lor. Le-au ramas în Armenia casele, lucrurile si au fost dusi în convoie cu carute însotite de soldati. Chiar baiatul acestei doamne, care a scris cartea, avea cinci ani cînd i-a fost luat mamei, iar sotul a fost deportat o data cu barbatii. A fost îngrozitor!
În acest context, majoritatea armenilor erau obligati sa treaca la islam, cei care acceptau erau scutiti de aceste chinuri, dar marea majoritate nu a acceptat si a trebuit sa treaca prin chinuri.
D.S.: Deportari au fost în foarte multe perioade ale istorie si în foarte multe state. De ce toate acestea împotriva omului?
V.P.: Dorinta de expansiune a unor popoare numeric superioare. Teritoriile statelor mici, fiind foarte bogate au fost rîvnite de catre cei mari. Armenia, astazi, este o tara foarte mica si cu populatie putina, dar este o tara foarte bogata. Armenii sînt oameni foarte inventivi. Televiziunea color porneste de la un armean, cogniacul de Erevan, vinurile, mirodeniile, caisul a fost cultivat în România pentru prima data de armeni, iar samînta de acolo a fost adusa. Sînt foarte priceputi si la comert, dar tara a fost rîvnita.
D.S.: Cum vedeti astazi Armenia? Sînteti armeanca, sînteti la cîteva mii de kilometri departare.
V.P.: Nu am fost în Armenia dar am vorbit cu foarte multa lume care a fost si pe oricine aud ca a fost întreb: Ce este? Cum este? Armenia azi e o tara frumoasa, este o alta cultura. Foarte multi prieteni care au fost mi-au povestit ca în momentul cînd au ajuns în Armenia s-au simtit într-o alta lume. Este o lume a Orientului si sigur ca aceasta a fascinat întotdeauna.
PUTETI CITI INTERVIUL SI PE:
http://www.araratonline.com/Viorica_Popa_Botosani.html
BISERICA ARMEANA DIN IASI.
Dumitru Serban: Sîntem la Botosani, mai exact în sînul Comunitatii Armene de aici si stam de vorba cu Doamna Viorica Popa, presedinta Consiliului Parohial al Bisericii Armene. Prezentati-ne Comunitatea Armeana din Botosani. Cîti membri are aceasta? Cîti a avut in momentul cînd a poposit la Botosani?
Viorica Popa: Nu stiu exact numarul armenilor care s-au statornicit de la începuturi la Botosani, dar stiu ca la anul 1884 erau doua mii de armeni în acest oras. Din pacate, în acest moment în Botosani mai traiesc patruzeci si doi de armeni. Tinînd cont de faptul ca mai sînt si casatorii mixte, putem spune ca sînt optzeci si doi.
D.S.: Vorbiti-ne despre Bisericile Armene din Botosani. În ce ani au fost acestea construite?
V.P.: Armenii, cînd se stabilesc într-un loc îsi fac în primul rînd un loc de rugaciune. Astfel s-a întîmplat si la noi în Botosani. In anul 1350, precum spune traditia, dar si documentele unor istorici, noi am avut in tîrgul Botosanilor o biserica ce poarta si astazi hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Acum, aceasta biserica este în restaurare. La anul 1560, Comunitatea Armeana fiind foarte mare, s-a luat decizia construirii unei alte biserici, nu departe de prima, chiar pe aceeasi strada (n.a. Strada Armeana). Concret, este vorba despre Biserica „Sfînta Treime“. Cimitirul armenesc a fost în curtea Bisericii „Sfînta Maria“ si în anul 1885, prin grija si donatia Doamnei, fie iertata, Ana Pruncu, se construieste capela actualului nostru cimitir „Buna Vestire“ situat pe strada Eternitatea.
În anul 1991, la Biserica „Sfînta Treime“ cade turla mare, iar apoi este consolidata, însa, ni s-a spus de la Ministerul Culturii ca pîna vom obtine fonduri pentru restaurarea ei este posibil ca aceasta, de la 1350, sa cada si ea, de aceea, toate demersurile si fondurile au fost alocate pentru restaurarea Bisericii construita în anul 1560.
Asadar, Biserica de la 1350 nu arata precum arata astazi. La 1401, cînd Alexandru cel Bun a dat hrisov domnesc de recunoastere a armenilor din Moldova si ne da dreptul sa avem un episcop exista aceasta biserica avînd naosul actual, iar în urma sapaturilor arheologice realizate în urma cu patru ani s-au gasit fundatiile acestei biserici. Mai tîrziu, în anul 1625, aceasta este restaurata, iar la 1775 se adauga pridvorul, care ulterior devine pronaosul bisericii. Un an mai tîrziu se adauga turnul clopotelor, iar la 1825 este restaurata în întregime. Restaurarea a constat în montarea unui candelabru, refacerea picturii, realizarea unor tencuieli exterioare. Acestea ascund partea veche a bisericii. De exemplu, în aceasta perioada am descoperit usi foarte frumoase, geamuri bizantine, care au fost construite în anul 1500.
D.S. Astazi, în anul 2008, se mai oficiaza Sfînta Liturghie în Biserica Armeana din Botosani.
V.P.: Cu contributia Consiliului Local s-a restaurat paraclisul bisericii, unde si astazi facem slujbele. Avem un preot care o data pe luna dar si la sarbatorile mari oficiaza Sfînta Liturghie în Biserica „Sfînta Maria”. Domnia sa , preotul Radu Holca, este si preotul Manastirii Zamca si este si secretar la Episcopia Armeana din Bucuresti, deci, va puteti imagina ca mai mult de atît nu s-ar putea.
D.S. Stim ca poporul armean este primul crestinat din lume …
V.P.: În anul 301 Grigore Luminatorul crestineaza poporul armean sub domnia regelui Tîrdat. Acesta din urma a fost primul crestin. S-a botezat, iar apoi crestinismul a devenit religie de stat.
D.S.: Cum va simtiti ca facînd parte din Comunitatea Armeana din Botosani si în acelasi timp ca fiind cetatean al primul popor crestinat dupa Domnul nostru Iisus Hristos?
V.P.: Eu sînt crescuta de o bunica si ca orice copil crescut de bunici, sigur ca am fost educata în traditia acestei biserici. Mergeam în fiecare duminica la Sfînta Biserica cu bunica, iar seara, alaturi de ea ne rugam la Bunul Dumnezeu si astfel s-a creat o legatura destul de puternica cu Dumnezeu si legile bisericii.
Bunica ne spunea foarte multe legende si povesti despre poporul armean. Tot timpul cînd vorbea de armeni plîngea. Era o femeie foarte credincioasa. Plînsul ei era accentuat si de faptul ca îsi pierduse în primul razboi mondial sotul, bunicul meu, iar în cel de-al doilea fiul Luca, unchiul meu, care a cazut la Cotul Donului. Tot timpul cînd venea de la biserica, în cazul în care nu mergeam cu ea, o întrebam: Ce-ai facut bunico la biserica?
Am facut parastas pentru Cristea, pentru Luca.
Tot timpul m-a învatat ca în momentele de frica sa spun în gînd Tatal nostru. Toate acestea devin obisnuinte si nu poti sa renunti la niste lucruri care tin de religie, de traditia poporului din care vin parintii tai.
D.S.: Dumneavoastra ati fost în Armenia?
V.P.: Nu si regret.
D.S.: Ati vrea sa ajungeti în Armenia?
V.P.: As vrea foarte mult si sa stiti ca sufar de cîte ori aud vorbindu-se despre Armenia. Chiar astazi dimineata (n.a. – duminica, 10 august 2008) am urmarit stirile cu evenimentele din Georgia.
D.S.: Armenia e vecina.
V.P.: Chiar prin Armenia s-au dirijat plecarile unor straini, chiar si români care se aflau în vizita în Georgia. Toate acestea te dor si te îngrijoreaza.
D.S.: La începutul secolului XX pentru Armenia a fost foarte dificil. În acea perioada a fost un exil pentru locuitorii acestei tari.
V.P.: Noi, botosanenii, ne tragem din primele exiluri, de aceea va spuneam ca Alexandru cel Bun a primit în repetate rînduri, în 1417, atît în iulie cît si în septembrie, colonii întregi de armeni care veneau în România pe la Caffa. Despre genocidul din 1915 pot spune ca are si acesta ca baza acelasi conflict ca si celelalte anterioare.
Nu demult, am citit, Momoriile unei deportate armence, Captanian, care a luat parte la ce s-a întîmplat atunci împotriva armenilor. Descrie groaza, cum au fost alungati din casele lor. Le-au ramas în Armenia casele, lucrurile si au fost dusi în convoie cu carute însotite de soldati. Chiar baiatul acestei doamne, care a scris cartea, avea cinci ani cînd i-a fost luat mamei, iar sotul a fost deportat o data cu barbatii. A fost îngrozitor!
În acest context, majoritatea armenilor erau obligati sa treaca la islam, cei care acceptau erau scutiti de aceste chinuri, dar marea majoritate nu a acceptat si a trebuit sa treaca prin chinuri.
D.S.: Deportari au fost în foarte multe perioade ale istorie si în foarte multe state. De ce toate acestea împotriva omului?
V.P.: Dorinta de expansiune a unor popoare numeric superioare. Teritoriile statelor mici, fiind foarte bogate au fost rîvnite de catre cei mari. Armenia, astazi, este o tara foarte mica si cu populatie putina, dar este o tara foarte bogata. Armenii sînt oameni foarte inventivi. Televiziunea color porneste de la un armean, cogniacul de Erevan, vinurile, mirodeniile, caisul a fost cultivat în România pentru prima data de armeni, iar samînta de acolo a fost adusa. Sînt foarte priceputi si la comert, dar tara a fost rîvnita.
D.S.: Cum vedeti astazi Armenia? Sînteti armeanca, sînteti la cîteva mii de kilometri departare.
V.P.: Nu am fost în Armenia dar am vorbit cu foarte multa lume care a fost si pe oricine aud ca a fost întreb: Ce este? Cum este? Armenia azi e o tara frumoasa, este o alta cultura. Foarte multi prieteni care au fost mi-au povestit ca în momentul cînd au ajuns în Armenia s-au simtit într-o alta lume. Este o lume a Orientului si sigur ca aceasta a fascinat întotdeauna.
PUTETI CITI INTERVIUL SI PE:
http://www.araratonline.com/Viorica_Popa_Botosani.html
BISERICA ARMEANA DIN IASI.
vineri, 19 septembrie 2008
Doar Vaslui Si Urziceni. RESTUL BLAZARE, RUSINE. NO COMENT!
Asadar, FC Vaslui si Unirea Urziceni si-au amintit ca au de respectat blazonul LIGII I si ca nu au ajuns in CUPA UEFA "pe blat". Acest lucru l-au demonstrat prin faptul ca au scos doua rezultate de egalitate, ce e drept, albe, dar foarte utile. De cealalta parte, Rapid, Dinamo si Poli Timisoara, ce e drept au luat goluri putine, insa au pierdut. Nu avem ce comenta, la cat au investit in echipa, salarii, adversarii de aseara - Wolfsburg, NEC Nijmegen, Partizan Belgrade - trebuiau spulberati. Spulberati si la propriu si la figurat. Astfel, cele 3 echipe romanesti au fost atipice, blazate, chiar prea calme pentru nivelul competitiei. Nici antrenorii, nici patronii, nici macar jucatorii, care nu au avut deloc determinare in joc, nu se gandesc la faptul ca trebuie sa aduca puncte fotbalului romanesc si in acelasi timp trebuie sa faca performanta. Sincer, in aceste momente, nu mai conteaza daca esti dinamovist, stelist sau rapidist. Interesul este al tuturor. Noi, cei din fata televizoarelor vrem sa ne bucuram o data cu voi, da cu voi, fotbalistilor de tinichea. Ne faceti de ras in Europa, "in Europa Natiunilor, Europa Ratiunilor", atat cu jocul vostru "de maidan, de parca ar fi pe islaz" si garantez ca acolo veti gasi fotbalisti mai capabili ca voi, dar nu au si nu au avut sansa (SANSA), cat si cu comportamentul suporterilor needucati. Lasati-va de fotbal!
miercuri, 17 septembrie 2008
Clujul fastuos
Echipa de fotbal din Cluj cu nume de "ceferista" a facut furori, ieri, 16 septembrie pe Olimpico. Desi anticipasem un scor alb, 0-0, nu putem decat sa ne declaram multumiti de jocul, scorul echipei lui IOAN ANDONE. Acesta din urma nu mai e seful acesteia dar el a creat-o.
Somptuoase, fastuoase sunt titlurile din ziarele locale, nationale si internationale.
Scor final, A S ROMA - C F R CLUJ: 1-2.
Preconizez, de azi, 17 septembrie ''08, scorul cu CHELSEA: 0-0.
Ne-a cam lasat masca echipa din Cluj prin jocul surprinzator, prin golurile marcate, prin soliditatea ei. FELICITARI!!!
Somptuoase, fastuoase sunt titlurile din ziarele locale, nationale si internationale.
Scor final, A S ROMA - C F R CLUJ: 1-2.
Preconizez, de azi, 17 septembrie ''08, scorul cu CHELSEA: 0-0.
Ne-a cam lasat masca echipa din Cluj prin jocul surprinzator, prin golurile marcate, prin soliditatea ei. FELICITARI!!!
marți, 16 septembrie 2008
Meciuri de foc IN UEFA SI CHAMPIONS LEAGUE
In plin scandal, fotbalul romanesc se poate salva de la catastrofa, normal, numai intr-o oarecare masura. Acest lucru poate fi realizat doar printr-o evolutie buna a echipelor romanesti in Cupa UEFA, respectiv C L. Asadar, astazi, 16 septembrie, incepand cu 21,45, CFR CLUJ va juca in capitala Italiei cu A S ROMA. Clujul, in urma plecarii lui Ioan Andone este intr-o degringolada totala. Cine este noul antrenor? Totusi, tinand cont de faptul ca CFR CLUJ merge la Roma din postura de campioana a Romaniei, ne putem astepta macar la un meci de egalitate (0-0 sic!!!), chiar daca nu stim cine este cel care face strategia meciului. Poate (e un bun parior!) pariaza pe AS ROMA si isi umple buzunarele!?!
Steluta si procentele neaduse de Dinamo
Echipa lui Lacatus (aha, aici este un antrenor!) joaca in Ghencea, miercuri, 17 septembrie, ora, normal aceeasi ora ca doar sunt meciuri de CHAMPIONS LEAGUE. Pacat, mare pacat, Dinamo, rivala de moarte a Stelutei, nu a trecut niciodata pe aici. Nu a calcat niciodata pe iarba plina de naturalete si zbucium etern parca a acestei competitii! A avut sansa anul trecut, dar Lazio Roma i-a calcat in picioare, desi, au avut sansa. Degeaba ai sansa, te intalnesti cu ea daca nu stii sa-i strangi mana cu un anumit fler. Important este sa ajungi acolo si mai apoi sa vorbesti. Astfel, fiindca am amintit de Dinamo, ideal ar fi sa-i uram mult noroc in meciul pe care-l va disputa joi, 18 septembrie, incepand cu ora 20,45 (aha - ora de CUPA UEFA) cu Nijmegen (cine mai sunt si astia?). In concluzie, chair daca sunt rivale pe plan intern, Steaua o ajuta foarte mult pe Dinamo pe plan extern: ii ofera posibilitatea sa joace in Europa. Cum aceasta? Aducand puncte si pentru ea. Siti voi meciurile acelea castigate de Steluta.
"Rapid intra rapid in joc"
Echipa condusa de Peseiro are noblete, dribling, pase, dar nu are goluri, nu marcehaza. Si ce urat e fotbalul fara goluri!!! E ca o piesa de teatru fara actori! In meciul de UEFA de pe TVR 1, de joi, de la ora 20,00, Rapid va intalni pe Wolfsburg. Mai tot timpul am fost in fata echipelor nemtesti, speram ca Peseiro sa alinieze echipa perfecta si sa vina cu o victorie din Germania.
Hamburg e leader, Urziceni deasemenea
Un alt meci destul de important pentru fotbalul romanesc este si cel dintre Hamburg si Unirea Urziceni. Tinand cont de faptul ca in ultimul meci din campionat a invins, printr-un joc perfect, pe Rapid Bucuresti, Urziceniul are sanse mari sa vina cu un egal de la leaderul Germaniei in acet moment. Succes lui Dan Petrescu, dar si echipei acestuia.
Vaslui vs Slavia Praga - 20,15
Echipa antrenata de Hizo si patronata de fostul arbitru international Adrian Porumboiu joaca si ea in UEFA. ASADAR, DUPA UN PARCURS EXCELENT IN CUPA UEFA INTERTOTO, Vasluiul joaca cu fosta adversara a Stelei din Grupele Champions League, Slavia Praga. Ne amintim, cu tristete, ca am luat bataie de la praghezi. A fost o bataie cu iz kafkian. Important e ca am trecut pe acolo, iar apoi am facut egal la Bucuresti. Cu siguranta, ca Vasluiul va fi Surpriza cupei UEFA. Prognostic: 1-3. Deasemenea, tot joi, dar de la ora 20,45, Timisoara se va confrunta cu Partizan Belgrad. In plin scandal, unde sunt culorile, unde nu sunt, ale clubului normal, unde e palmaresul? e nu e? cine e patron? cine e Jmenar? cine nu? Timisoara are sansa sa demonstreze ca e o echipa lucida si poate aduce fotbalului romanesc victorii, puncte, implicit, accede in Grupele UEFA.
IMAGINATI-VA FAPTUL CA TOATE ACESTE ECHIPE ALE NOASTRE NU VOR CASTIGA SAU NU VOR ADUCE PUNCTE CE SE VA INTAMPLA PESTE 2-3 ANI? ATUNCI, PESTE 2 ANI, PUNCTELE ADUSE ACUM (PUTINE, MULTE?), IN ACESTE MECIURI SE VOR IMPARTI LA PARTICIPANTELE TOT DE ACUM. CONCRET,VOM MAI FI PREZENTI IN EUROPA? VOM CONTINUA SA JUCAM PE MARILE STADIOANE ALE LUMII? SAU VOM REVENI PE MAIDANELE VASLUIENE, TIMISORENE, BUCURESTENE!
Steluta si procentele neaduse de Dinamo
Echipa lui Lacatus (aha, aici este un antrenor!) joaca in Ghencea, miercuri, 17 septembrie, ora, normal aceeasi ora ca doar sunt meciuri de CHAMPIONS LEAGUE. Pacat, mare pacat, Dinamo, rivala de moarte a Stelutei, nu a trecut niciodata pe aici. Nu a calcat niciodata pe iarba plina de naturalete si zbucium etern parca a acestei competitii! A avut sansa anul trecut, dar Lazio Roma i-a calcat in picioare, desi, au avut sansa. Degeaba ai sansa, te intalnesti cu ea daca nu stii sa-i strangi mana cu un anumit fler. Important este sa ajungi acolo si mai apoi sa vorbesti. Astfel, fiindca am amintit de Dinamo, ideal ar fi sa-i uram mult noroc in meciul pe care-l va disputa joi, 18 septembrie, incepand cu ora 20,45 (aha - ora de CUPA UEFA) cu Nijmegen (cine mai sunt si astia?). In concluzie, chair daca sunt rivale pe plan intern, Steaua o ajuta foarte mult pe Dinamo pe plan extern: ii ofera posibilitatea sa joace in Europa. Cum aceasta? Aducand puncte si pentru ea. Siti voi meciurile acelea castigate de Steluta.
"Rapid intra rapid in joc"
Echipa condusa de Peseiro are noblete, dribling, pase, dar nu are goluri, nu marcehaza. Si ce urat e fotbalul fara goluri!!! E ca o piesa de teatru fara actori! In meciul de UEFA de pe TVR 1, de joi, de la ora 20,00, Rapid va intalni pe Wolfsburg. Mai tot timpul am fost in fata echipelor nemtesti, speram ca Peseiro sa alinieze echipa perfecta si sa vina cu o victorie din Germania.
Hamburg e leader, Urziceni deasemenea
Un alt meci destul de important pentru fotbalul romanesc este si cel dintre Hamburg si Unirea Urziceni. Tinand cont de faptul ca in ultimul meci din campionat a invins, printr-un joc perfect, pe Rapid Bucuresti, Urziceniul are sanse mari sa vina cu un egal de la leaderul Germaniei in acet moment. Succes lui Dan Petrescu, dar si echipei acestuia.
Vaslui vs Slavia Praga - 20,15
Echipa antrenata de Hizo si patronata de fostul arbitru international Adrian Porumboiu joaca si ea in UEFA. ASADAR, DUPA UN PARCURS EXCELENT IN CUPA UEFA INTERTOTO, Vasluiul joaca cu fosta adversara a Stelei din Grupele Champions League, Slavia Praga. Ne amintim, cu tristete, ca am luat bataie de la praghezi. A fost o bataie cu iz kafkian. Important e ca am trecut pe acolo, iar apoi am facut egal la Bucuresti. Cu siguranta, ca Vasluiul va fi Surpriza cupei UEFA. Prognostic: 1-3. Deasemenea, tot joi, dar de la ora 20,45, Timisoara se va confrunta cu Partizan Belgrad. In plin scandal, unde sunt culorile, unde nu sunt, ale clubului normal, unde e palmaresul? e nu e? cine e patron? cine e Jmenar? cine nu? Timisoara are sansa sa demonstreze ca e o echipa lucida si poate aduce fotbalului romanesc victorii, puncte, implicit, accede in Grupele UEFA.
IMAGINATI-VA FAPTUL CA TOATE ACESTE ECHIPE ALE NOASTRE NU VOR CASTIGA SAU NU VOR ADUCE PUNCTE CE SE VA INTAMPLA PESTE 2-3 ANI? ATUNCI, PESTE 2 ANI, PUNCTELE ADUSE ACUM (PUTINE, MULTE?), IN ACESTE MECIURI SE VOR IMPARTI LA PARTICIPANTELE TOT DE ACUM. CONCRET,VOM MAI FI PREZENTI IN EUROPA? VOM CONTINUA SA JUCAM PE MARILE STADIOANE ALE LUMII? SAU VOM REVENI PE MAIDANELE VASLUIENE, TIMISORENE, BUCURESTENE!
luni, 8 septembrie 2008
Nationala nimanui ... ...
Fotbalul este un joc placut, un joc unde trebuie sa-ti pastrezi echilibrul si in acelasi timp sa-l si respecti. Dupa ultimul meci din preliminariile Campionatului European de Fotbal, cel cu Bulgaria, cand am luat-o pe cocoasa, nationala de fotbal a Romaniei nu a aratat mai nimic. Driblingul lipseste, pasele decisive lipsesc, actiunile colective sunt absente. A urmat egalul cu Franta, iar apoi egalul cu Italia. Doua meciuri foarte urate, jucatorii stersi, antronorii deasemenea. Dupa aceste doua egaluri, sa-i multumim lui Robben ca si-a facut mila de noi toti si nu a introdus mingea in poarta lui Lobont de cateva ori. Cu siguranta ca atunci ar fi fost cea mai jenanta infrangere din istoria fotbalului romanesc. A urmat o victorie la limita cu Letonia, un amarat de penalti... un amical doar. Ehhh! ... rosteste Piti. Astazi, traim cu amarul unui 0 la 3 acasa cu Lituania. Fratilor fotbalul se joaca pe goluri inscrise si atat. Fratilor indepartati-va de nationala de fotbal si fiti atenti si la alte sporturi, mai exact, la nationala de handbal feminin, esec total si acolo, singurele echipe care ne-ar bucura cat de cat, baschet, popice etc. O fi el fotbalul un microb dar nu merita sa-i dedicam atatea pagini, atatea spoturi, atata energie, atata munca prestata de cei din jurul unei nationale, de exemplu, a Romaniei. Pentru ce? Un rusinos scor de 0-3 acasa. Cu cine? Cu Lituania. Concret, ultimile 5 meciuri oficiale alea nationalei sunt invaluite de esec, de cadere, de subteran, 3 infrangeri si 2 egaluri. Fugiti de nationala ca nu merita atentia. In curand va fi nationala nimanui!
joi, 21 august 2008
A urmat demisia !?!
Ca l-a data afara Gatu pe Tadici, ca si-a dat el demisia, important este ca nu se vor mai simti nervi, nu se vor mai auzi cuvinte jignitoare la adresa fetelor. Normal au si ele partea de vina. Dar sa lucrezi, sub stres, cu un asemenea om nu se mai putea. Cine va veni la nationala Romaniei? Este clar ca nu avem antrenori de valoare, dar in cazul in care D-na Tirca va antrena echipa de handbal (nationala) feminin, cu siguranta, se va ivi stabilitatea.
O ASTEPTAM PE TIRCA LA CARMA NATIONALEI DE HANDBAL FEMININ. PUNCT.
O ASTEPTAM PE TIRCA LA CARMA NATIONALEI DE HANDBAL FEMININ. PUNCT.
Tadici - demisia!?!
Este imposibil comportamentul Domnului Tadici fata de fetele pe care "le-a antrenat". Fiindca dupa acest esec de la Jocurile Olimpice din Beijing urmeaza demisia. Ar trebui sa o trimita singur D-lui Gatu si sa-si ceara scuze public, in primul rand fata de fete, deoarece s-a comportat cu ele "mitocaneste", apoi asteptam si noi scuzele. Noi cei din fata televizoarelor. Noi cei care chiar asteptam aurul olimpic de la aceasta generatie si? urmeaza sa ne duelam cu Suedia pentru locurile 7-8. Oare cu cine ne vom batea pentru locurile 9-10? Ideal ar fi sa vedem greselile tuturor pentru acest esec de la JO din Beijing. Ne-am aventurat, prin declaratii de presa, "ca vom aduce aurul", "ca vom fi cei (cele) mai buni(e)", insa nu e chiar asa. Dupa ce ne-a spulberat in ultimul meci Norvegia cu echipa lor de lesbiene, a urmat Ungaria, vecina noastra cu psihic tare si ne-a scos din sferturi. Meciul cu Norvegia nu avea miza! Deci, acceptam infrangerea! Pregateam atent meciul cu Unguria, echipa care s-a chinuit sa ajunga la J O si jucam semifinala. Nu a fost sa fie, ne-au furat arbitrii, ne-au faultat adversarele - nu este chiar asa. Noi nu am vrut sa fie, noi ne-am furat singuri si noi ne-am faultat. A urmat apoi partida cu Franta, ce tocmai s-a inchiat si dupa 4 reprize de prelungiri ne-au invins cu scorul de 36-34. Atentie !!! Frantuzoaicele au fost in grupa cu noi si le-am naucit, dar acum ne-au cocosit prin maturitatea lor. Este trist ce se intampla si injositor, dar fruntea sus si cati ani ne trebuie sa formam inca o nationala precum cea care a fost invinsa azi?
joi, 14 august 2008
Zi magica pentru sportul romanesc
Gimnastica, numai respect
Ieri, 13 august, a fost ziua cea mai fericita a sportului romanesc. Romanii au fost insetati de victorie, de a cuceri medalii, de a fi sus.
Castigarea medaliei de bronz la gimnastica feminina de catre fetele lui Forminte este cu adevarat o performanta. Important este faptul ca te-ai suit pe podium si nu langa oricine - China si Statele Unite ale Americii. Ha! Rusia fara medalie! In acest caz, bronzul are o stralucire de aur si nu putem decat sa rostim: "Notre respect" fetelor.
Asteptam aurul de la fetele lui Tadici
"Ingamfatul" Tadici s-a mai potolit si constientizeaza ca echipa de handbal feminin a Romaniei are maturitatea de a castiga meciurile chiar si cu cele mai titrate echipe ale lumii (exemplu, ieri, 13 august - au invins Franta - scor - 34 - 26 - detinatoare a titlului mondial in 2003) fara sa mai tipe, fara sa se mai agite. Cu siguranta ca a facut-o deja cand trebuie.
De apreciat este ca Maier, Neagu, Stanca, Elisei, Bese, Meirosu, Bradeanu, Amariei, Nechita (si-a revenit dupa ce ne-a scos tuturor peri albi in Championes League cu Oltchim Rm. Vilcea) Hutupanca sunt in front si deja au trecut de grupe. Mai sunt 2 meciuri insa nu au miza atat de mare. Meciul cel mai important este cel din sferturi. Asteptam sa vedem finala si sa savuram aurul olimpic. Aceasta generatie merita medalia de aur. De ce spun aceasta? De prea multe ori au(m) ratat-o! Succes fetelor.
Ana Maria Branza, argint olimpic
Stim povestea Alinei Dumitru, cand, in urma cu 4 ani, la Atena a fost aproape de aur, la numai 7 secunde. Aceasta situatie a fost, ieri, 13 august si pentru Ana Maria Branza, medaliata cu argint la scrima. A fost invinsa, dar cum Alina a revenit dupa alti 4 ani si a cucerit aurul, astfel o asteptam si pe Ana Maria "sa fie in ring" peste 4 ani la Londra si sa castige aurul. Rabdare, ambitie, spirit de sacrificiu. Felicitari Alinei, Anei si succes in 2012.
Am prevazut Golul lui Banel
Mai toata lumea sportiva a fost, tot ieri, 13 august (nu am avut ghinion!!!) cu ochii pe trupa lui Marius Lacatus. In timpul meciului, Galata - Steaua, reclama 10 secunde, o parte din cei prezenti la meci - "Bai Bagami-as ... Voiculescu asta cu posturile lui...".
Stateam calm si simteam ca Banel Nicolita va inscrie. Inainte de meci, pe la 20si53 de minute am trimis un mesaj unui fan stelist si i-am spus ca Banel va da gol. S-a intamplat acest lucru, Banel a inscris pentru 2 la 0 si speram sa continue. Ultimul gol al lui a fost in propria poarta in Dealul Copoului. Acum a inscris in Championes League. Frumos nu? Turcii au revenit si au egalat, dar scorul de 2-2 a fost just si in acelasi timp avantajos pentru elevii lui Marius Lacatus.
Se vad grupele.
Ieri, 13 august, a fost ziua cea mai fericita a sportului romanesc. Romanii au fost insetati de victorie, de a cuceri medalii, de a fi sus.
Castigarea medaliei de bronz la gimnastica feminina de catre fetele lui Forminte este cu adevarat o performanta. Important este faptul ca te-ai suit pe podium si nu langa oricine - China si Statele Unite ale Americii. Ha! Rusia fara medalie! In acest caz, bronzul are o stralucire de aur si nu putem decat sa rostim: "Notre respect" fetelor.
Asteptam aurul de la fetele lui Tadici
"Ingamfatul" Tadici s-a mai potolit si constientizeaza ca echipa de handbal feminin a Romaniei are maturitatea de a castiga meciurile chiar si cu cele mai titrate echipe ale lumii (exemplu, ieri, 13 august - au invins Franta - scor - 34 - 26 - detinatoare a titlului mondial in 2003) fara sa mai tipe, fara sa se mai agite. Cu siguranta ca a facut-o deja cand trebuie.
De apreciat este ca Maier, Neagu, Stanca, Elisei, Bese, Meirosu, Bradeanu, Amariei, Nechita (si-a revenit dupa ce ne-a scos tuturor peri albi in Championes League cu Oltchim Rm. Vilcea) Hutupanca sunt in front si deja au trecut de grupe. Mai sunt 2 meciuri insa nu au miza atat de mare. Meciul cel mai important este cel din sferturi. Asteptam sa vedem finala si sa savuram aurul olimpic. Aceasta generatie merita medalia de aur. De ce spun aceasta? De prea multe ori au(m) ratat-o! Succes fetelor.
Ana Maria Branza, argint olimpic
Stim povestea Alinei Dumitru, cand, in urma cu 4 ani, la Atena a fost aproape de aur, la numai 7 secunde. Aceasta situatie a fost, ieri, 13 august si pentru Ana Maria Branza, medaliata cu argint la scrima. A fost invinsa, dar cum Alina a revenit dupa alti 4 ani si a cucerit aurul, astfel o asteptam si pe Ana Maria "sa fie in ring" peste 4 ani la Londra si sa castige aurul. Rabdare, ambitie, spirit de sacrificiu. Felicitari Alinei, Anei si succes in 2012.
Am prevazut Golul lui Banel
Mai toata lumea sportiva a fost, tot ieri, 13 august (nu am avut ghinion!!!) cu ochii pe trupa lui Marius Lacatus. In timpul meciului, Galata - Steaua, reclama 10 secunde, o parte din cei prezenti la meci - "Bai Bagami-as ... Voiculescu asta cu posturile lui...".
Stateam calm si simteam ca Banel Nicolita va inscrie. Inainte de meci, pe la 20si53 de minute am trimis un mesaj unui fan stelist si i-am spus ca Banel va da gol. S-a intamplat acest lucru, Banel a inscris pentru 2 la 0 si speram sa continue. Ultimul gol al lui a fost in propria poarta in Dealul Copoului. Acum a inscris in Championes League. Frumos nu? Turcii au revenit si au egalat, dar scorul de 2-2 a fost just si in acelasi timp avantajos pentru elevii lui Marius Lacatus.
Se vad grupele.
joi, 7 august 2008
Meci de foc In Copou
Vineri, 8 august, incepand cu orele 20, in Dealul Copoului, pe Stadionul "Emil Alexandrescu", Poli Iasi va primi vizita echipei din Ghencea. Ionut Popa, antrenorul Politehnicii, in urma ultimelor declaratii de prin cele ziare iesene s-a aratat destul de increzator, chiar daca primele doua etape le-a incheiat destul de rusinos. Cred ca majoritatea iesenilor sunt multumiti. Doua infrangeri din doua posibile!!!
Publicul spectator, va fi prezent pe stadion, normal, cu 2-3 ore inainte de inceperea partidei, ca doar vine Steaua... no? "Cea din urma stea" a inceput si ea turul ligii I "gafaind", infrangere cu Vasluiul lui Hizo. Totusi, stelistii au trei puncte din 6, gandindu-ne ca in cazul in care ar fi facut 2 egaluri, ar fi luat doar 2 puncte, deci? onorabil ... no?
Tinand cont ca ultimul meci din Dealul Copoului care a fost castigat de ieseni, o ocazie doua goluri, de data aceasta echipa lui Lacatus trebuie sa demonstreza ca stie fotbal si deja (jucatorii) incep sa se cunosca intre ei, adica, sa se vada, dar unde? numai si numai pe teren. Cert este ca "baietii fiarei", si ma refer aici la cei mai vechisori, sunt cam plini de bani si de fite. Mingea, de o bucata buna de timp le este cam straina. Conturile pline, goluri putine, spectatori, telespectatori (normal cei care au gsptv (???)) nervosi, antrenori responsabili. Aceste cuvinte sunt specifice staffului din Ghencea in perioada inceputului de campionat.
Asadar, asteptam cu interes ca Goian sa salveze Steaua? Dar poate de data aceasta o va face si Zapata.
Prognostic: Poli Iasi - Steaua Bucuresti - 1 - 3
Publicul spectator, va fi prezent pe stadion, normal, cu 2-3 ore inainte de inceperea partidei, ca doar vine Steaua... no? "Cea din urma stea" a inceput si ea turul ligii I "gafaind", infrangere cu Vasluiul lui Hizo. Totusi, stelistii au trei puncte din 6, gandindu-ne ca in cazul in care ar fi facut 2 egaluri, ar fi luat doar 2 puncte, deci? onorabil ... no?
Tinand cont ca ultimul meci din Dealul Copoului care a fost castigat de ieseni, o ocazie doua goluri, de data aceasta echipa lui Lacatus trebuie sa demonstreza ca stie fotbal si deja (jucatorii) incep sa se cunosca intre ei, adica, sa se vada, dar unde? numai si numai pe teren. Cert este ca "baietii fiarei", si ma refer aici la cei mai vechisori, sunt cam plini de bani si de fite. Mingea, de o bucata buna de timp le este cam straina. Conturile pline, goluri putine, spectatori, telespectatori (normal cei care au gsptv (???)) nervosi, antrenori responsabili. Aceste cuvinte sunt specifice staffului din Ghencea in perioada inceputului de campionat.
Asadar, asteptam cu interes ca Goian sa salveze Steaua? Dar poate de data aceasta o va face si Zapata.
Prognostic: Poli Iasi - Steaua Bucuresti - 1 - 3
miercuri, 6 august 2008
Haosul din Iasi
1) O mica furtuna de cateva minute a lasat fara curent electric cea mai mare parte a orasului. Cum de este posibil asa ceva?
2) Pe strada Eternitatea, mai exact, spre Cimitirul Eternitatea, ieri dimineata se sapa de cu zori, chiar in mijlocul asfaltului! Ce sa fie? O conducta sparta?
3) Pe Independentei, ieri, 5 august pe la orele 14, o alta echipa de muncitori facea gauri chiar in strada. Ce sa fie? O alta conducta sparta?
4) In Cartierul Mircea, cat si Tatarasi la ora 5 dimineata nu mai poti dormi. De ce? Cainii comunitari latra de nu-i poti linisti? Cine e de vina?
5) Echipa din dealul Copoului, hranita mult timp din bani publici, a mancat "doua batai" chiar din doua meciuri si a si primit ceva goluri. Rusinos!?! Cine e de vina?
6) Intr-un ziar local am citit aceste zile ca primarul Iasului, GHEORGHE Nichita a dat in judecata Consiliul Local si vrea niste restante la salariu, sporuri etc. Cine e de vina? Muncitotii care sapa gropile, cateii din cele doua cartiere ieseni amintite mai sus, jucatorii de la Poli Iasi, oamenii de serviciu de la club?
Exemplele pot conctinua!!!
2) Pe strada Eternitatea, mai exact, spre Cimitirul Eternitatea, ieri dimineata se sapa de cu zori, chiar in mijlocul asfaltului! Ce sa fie? O conducta sparta?
3) Pe Independentei, ieri, 5 august pe la orele 14, o alta echipa de muncitori facea gauri chiar in strada. Ce sa fie? O alta conducta sparta?
4) In Cartierul Mircea, cat si Tatarasi la ora 5 dimineata nu mai poti dormi. De ce? Cainii comunitari latra de nu-i poti linisti? Cine e de vina?
5) Echipa din dealul Copoului, hranita mult timp din bani publici, a mancat "doua batai" chiar din doua meciuri si a si primit ceva goluri. Rusinos!?! Cine e de vina?
6) Intr-un ziar local am citit aceste zile ca primarul Iasului, GHEORGHE Nichita a dat in judecata Consiliul Local si vrea niste restante la salariu, sporuri etc. Cine e de vina? Muncitotii care sapa gropile, cateii din cele doua cartiere ieseni amintite mai sus, jucatorii de la Poli Iasi, oamenii de serviciu de la club?
Exemplele pot conctinua!!!
sâmbătă, 28 iunie 2008
vineri, 27 iunie 2008
Rusia nimanui ... scor general - 7-1 (SAPTE- UNU)
Mai toata suflarea se astepta ca in semifinala Rusia-Spania, echipa fratilor Karamazov(i), normal, sa fie cea mai buna. Jocul Spaniei, exact si bine gandit de - batranelul cu parul alb -, Aragones, a surprins, precum a facut-o si in fraza grupelor, scor 4-1. Aceasta nu inseamna ca Rusia nu a fost buna in acel meci castigat de Spania, ..., ce sa mai spunem de Olanda? Romania? Italia? si numele mari pot continua. Concret, pentru rusi, totul sau nimic - le este deviza. Astfel, astazi a fost nimic, insa raman (rusii) cu ideea ca vor juca finala mica. Nici nu vreau sa mi-l imaginez pe noul presedinte al Federatiei Ruse, Medevdev (Ursulescu, pentru necunoscatori) ca incepe sa taie in stanga si drepta, precum facea cu putine decenii in urma mustaciosul de Stalin (VEZI - T.R.U.). Pe Pavliucenko il anuntam cu putine ore in urma omul acestui meci, dar nu a fost sa fie, precum nu a fost sa fie nici cel mai mare pacatos Al(I)osa, de ce? pentru ca F.M. Dostoievski s-a stins. Ramane acest scor al unei semifinaliste, precum este Federatia Rusa, de 7-1, un scor rusinos, un scor indecent si plin de spasme, plin de furie, de emotie, de ~tremurici andreevian~, un scor jenant, CU SIGURANTA CA SI Miskin l-a prevazut. Raportand acest scor la situatia nationalei Romaniei, pentru ca mai toti procedam astfel si mai toti se cearta, (ne-am scos, este!?!) am obtinut egal cu vicecapioana lumiii si campioana lumii (echipele mamut!?!) si nu am jucat nici un sfert de finala, la ce va gandeati ??? ???. Concret, ideea este ca suntem mai bine asezati in teren decat Rusia, chiar de au batut ei Olanda, echipa care ne-a invins pe noi. Aduceti-l pe Hagi la NATIONALA ROMANIEI, ACUM ESTE MOMENTUL LUI ... si DON` QUIJOTE TRIUMFA.
marți, 24 iunie 2008
" Grupa mortii (????) "
Astfel sunau titlurile de prima pagina, dar si de ultima pagina a ziarelor locale, nationale, internationale imediat dupa tragerea la sorti a grupelor (ROMANIA, ITALIA, FRANTA, OLANDA) pentru Campionatul European - 2008. Asadar, una dintre cele mai in forma echipe prezenta in aceasta grupa - C - Olanda a clacat in fata unei echipe a Federatiei Ruse dezlantuite. Rusii, copii tineri, fara maturitate fotbalistica, au trimis Olanda acasa si, imediat dupa eliminarea Italiei de catre "tinereii maturi" ai lui José Luis Aragonés Suárez devin favoriti la castigarea titlului european. Este doar o preconizare simpla, asta nu inseamna ca asa se si va intampla, deoarece fotbalul nu este precum ne-am dori sau precum viseaza absentii de la EURO 2008 din echipa nationala a Romaniei. Criticile aduse de mingicari, amatori, crasmari sau asa zisi poeti sunt auzite doar de ei la mesele lor festive si incarcate cu lipsa de respect pentru echipa nationala, dar si pentru oameni in general. DOUA PUNCTE obtinute de nationala Romaniei, normal, cu sudoarea fruntii sunt destul de mari in aceasta grupa. Uitandu-te ca nici una din cele doua echipe fruntase nu e in semifinala, iti dai seama ca a fost una din cele mai slabe grupe, nici intr-un caz "grupa a mortii", ci o grupa "a mortilor" (SIC!). Tinand cont de faptul ca in fotbal (si nu numai), in minutul 119 esti erou, iar in minutul 121 esti pierdant al eroismului castigat cu cateva secunde inainte - (vezi meciul Turcia - Croatia), constientizam ca puteam fi prezenti si noi in semifinala. Aceasta este o simpla ipoteza aruncata in vant si mai putin plauzibila. Concret, echipa nationala a stat la cutie, nu a atacat si a iesit onorabil din aceasta grupa C, dupa cum am si preconizat, 2 egaluri. Urmeaza preliminariile pentru Campionatul Mondial, unde vom intalni in Grupa 7: Franta, Serbia, Lituania, Austria, Feroe. Dupa cum se prezinta lucrurile, Serbia este singura care ar putea pune probleme tuturor echipelor din aceasta grupa dar si echipelor cu care se va intalni la C. M. - 2010, dupa cum a facut-o si rusii la acest C. E. - 2008. Slavii au ceva aparte in sufletul lor. Dorinta de victorie e mult mai mare decat a latinilor, chiar daca uneori ies sifonati. Vezi numai pe parcursul anului 2008, FAPTUL ca in Rusia au plecat cele mai multe medalii de aur, mai la toate jocurile de echipa (Cupa UEFA LA ZENIT "PITER" constituie doar un singu exemplu). Nu ramane decat sa pregatim strategia pentru A NE CALIFICA, MACAR ATAT, LA CAMPIONATUL MONDIAL - 2010. Atat ne trebuie, o strategie bine pusa la punct, fiindca de oameni inteligenti nu ducem lipsa, iar de jucatori deasemenea. Sa lasam la o parte egoismul, gen Mutu, Piturca, Dragomir, Lupescu, Prodan si sa invitam la discutii pe Popescu, Hagi, Belodedici. Detaliile, indicatiile pe care le-ar putea enunta doar acestia ar conta foarte mult. Atentie, detaliile. Revenind la EURO - ''08 si aruncand o privire peste Castigatoarele Campionatului European din 1960 pana astazi, distingem faptul ca RUSIA, prin anul 1960 URSS, CHIAR CASTIGA TITLUL. De ce nu ar face-o si dupa 48 de ani? Nu-i poate nimeni opri. Detaliile conteaza si de data aceasta olandezul Gus Hidink a dat o lectie tuturor. Surpriza, prezentei in semifinale este Turcia lui Fatih Terim. Nu a mai castigat niciodata un titlu european si ar fi o surpriza totala pentru mai toata lumea sa duca aceasta Cupa Europeana pe pamant asiatic. Aha!
In concluzie, raportat la echipa nationala, spun ca jucatorii si stafful tehnic sunt lipsiti de viziune, de dorinta de a fi si mai buni, de strategie.
Atentie la Pavliuchenko!!!
In concluzie, raportat la echipa nationala, spun ca jucatorii si stafful tehnic sunt lipsiti de viziune, de dorinta de a fi si mai buni, de strategie.
Atentie la Pavliuchenko!!!
miercuri, 11 iunie 2008
Trebuie sa invingem Italia
Meciul ce parca nu se mai termina din mintea multor romani este Romania - Franta.
S-a impietrit timpul la un 0-0 cu care nu trebuie sa te lauzi. Este 0-0 si atat!
Sa ne amintim ca un egal cu Armenia, in urma cu cativa anisori ne-a scos din cursa.
Poate fi acest egal, rezultatul care ne poate propulsa dincolo de grupe? Este posibil si acest lucru insa daca ne uitam atent la golurile Olandei in poarta "bufonului italian" ar trebui sa ne gandim ca ne mai trebuie un 0-0 cu Italia. Si cat au ratat italienii!!!
Urmatorul pas este acela de a bate batavii si cu doua puncte din primele meciuri, ma refer la doua egaluri, normal cu o victorie cu copiii lui Van Basten suntem "dincolo" de grupe. Dar cum metaforele sunt geloase pe fotbalul realizat aseara de spanioli cu Rusia, de suedezi cu Grecia, greu vom trece dincolo, dincolo de grupe.
S-a impietrit timpul la un 0-0 cu care nu trebuie sa te lauzi. Este 0-0 si atat!
Sa ne amintim ca un egal cu Armenia, in urma cu cativa anisori ne-a scos din cursa.
Poate fi acest egal, rezultatul care ne poate propulsa dincolo de grupe? Este posibil si acest lucru insa daca ne uitam atent la golurile Olandei in poarta "bufonului italian" ar trebui sa ne gandim ca ne mai trebuie un 0-0 cu Italia. Si cat au ratat italienii!!!
Urmatorul pas este acela de a bate batavii si cu doua puncte din primele meciuri, ma refer la doua egaluri, normal cu o victorie cu copiii lui Van Basten suntem "dincolo" de grupe. Dar cum metaforele sunt geloase pe fotbalul realizat aseara de spanioli cu Rusia, de suedezi cu Grecia, greu vom trece dincolo, dincolo de grupe.
duminică, 8 iunie 2008
Hai Romania!
Fotbalul incanta, fotbalul este sportul care mobilizeaza intelectualii, dar si "prostimea". Sportul rege face legea in aceasta perioada in Europa. Referitor la ntioanala noastra sustinem ca oricare dintre noi am dori sa merga cat mai departe. Raportat la cum s-a deschis Campionatul European si la modul cum s-au jucat primele doua meciuri (Elvetia - Cehia, Portugalia - Turcia), Romania chiar are sanse sa treaca de grupe. Insa nu suntem intr-o grupa care ne-ar permite acest lucru.
Pe de alta parte, jucatorii lui Piturca, dar si Piturca sunt increzatori. Sansa poate surade romanilor de data aceasta. Dar pe langa sansa trebuie sa fii abil, vulpoi si inteligent. Trebuie speculat orice detaliu al adversarului si lovit cu sange rece. Atentie, nu jucam cu Belarus sau Albania, e Italia, Franta, Olanda. Nume mari in fotabalul mondial sunt in componenta celor patru echipe si dorinta acestora este de a se remarca, de a se impune, de a castiga. Nu are rost sa insiram vedetele celor patru echipe, ci are rost sa incercam a gandi ca fotbalul nu trebuie amestecat cu politica. Vezi exemplul cert din capitala Moldovei, Iasiul. (!?!) Acestei afirmatii din final gasiti-i sinapsa cu ultimul cuvant din prima fraza ... "prostimea". Hai ROMANIA!
Pe de alta parte, jucatorii lui Piturca, dar si Piturca sunt increzatori. Sansa poate surade romanilor de data aceasta. Dar pe langa sansa trebuie sa fii abil, vulpoi si inteligent. Trebuie speculat orice detaliu al adversarului si lovit cu sange rece. Atentie, nu jucam cu Belarus sau Albania, e Italia, Franta, Olanda. Nume mari in fotabalul mondial sunt in componenta celor patru echipe si dorinta acestora este de a se remarca, de a se impune, de a castiga. Nu are rost sa insiram vedetele celor patru echipe, ci are rost sa incercam a gandi ca fotbalul nu trebuie amestecat cu politica. Vezi exemplul cert din capitala Moldovei, Iasiul. (!?!) Acestei afirmatii din final gasiti-i sinapsa cu ultimul cuvant din prima fraza ... "prostimea". Hai ROMANIA!
duminică, 25 mai 2008
"Bine a facut Antonescu!"
Astazi dimineata (25.05.2008), in jurul orei 9,30, Domnul ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei, actual candidat pentru fotoliul de leader al Palatului Roznovanu isi continua campania electorala inceputa in urma cu multe zile in cartierul Tatarasi, mai exact, la Piata Chirila.
Este drept, foarte elegant imbract, oferea flori (galbene) la doamne si domnisoare in stanga si dreapta. Acesta este un lucru destul de frumos.
Asteptam tramvaiul sa ajung spre Copou si, mi-am zis: oare sa ma indrept sa vad ce echipa are, cum sunt imbracati, ce si cum ofera? dat fiind faptul ca detaliile conteaza, mai ales in aceasta campanie. Sincer nu am tinut cont de toate acestea. Din prima secunda am asistat impietrit la scena:
O batranica se plangea candidatului Adomnitei: "Vai ce rai sunt tiganii din acest cartier, toata ziua ma prostesc, sunt foarte rai!"
Candidatul Cristian nici nu a apucat sa ofere floarea doamnei respective si din echipa domniei sale, un mustacios, inalt de doi metri, cu camasa bine calcata, spune cu glas tare doamnei respective: "Bine a facut Antonescu ... cu tiganii, cu evreii".
Am ramas stupefiat de replica. Adomnitei nici nu a reactionat si a continuat sa ofere flori. Tramvaiul a venit. M-am indreptat spre Copou si apoi am mers cu o prietena sa realizez interviuri, in zona Sucevei, cu tiganii. Toata ziua m-am gandit la acea replica! Nu ma puteam linisti. Adineauri, cand am ajuns acasa, sora mea mi-a oferit o cheie pe care scria OPREA PRIMAR.
E portocalie. Sper, nu numai eu normal, sa deschidem Iasul cu aceasta cheie simbolica si sa nu mai existe ura fata de tigani, evrei. Deasemenea, astept coiechipierul D-lui Adomnitei sa recunoasca ce a zis si sa nu uite ca si Tiganii sunt oameni.
Partea a doua a acestei incursiuni pe propriu-mi blog va veni maine, luni - 26 mai 2008 si va contine cateva pareri care demonstreaza ca o parte dintre romani merita tratatia de care a avut parte tiganii de la mister Antonescu.
miercuri, 21 mai 2008
vineri, 9 mai 2008
Biblioteca nimanui
Apas pe unul din butonul telecomenzii si-l vad pe Becali la tv., apas pe un altul si Becali isi face iarasi aparitia! Frumos!!! Nici o televiziune nu e in stare sa vorbeasca despre tezele unice, care sunt foarte importante pentru elevii de clasa a VII-a, respectiv a VIII-a. Nici o televiziune nu vorbeste despre Bacalaureatul care se apropie. Trebuie dumiriti saracii copii ca sunt intr-o ceata totala. Frumos nu? Nici un post de radio, tv. sau nici un ziar nu vorbeste, nu scrie despre schelele frumos aranjate pe Biblioteca Central-Universitara din Iasi. Totusi se vorbeste despre Becali. Este si el un om izestrat, cu simtul practic, si atat. De apreciat ca stie sa faca bani. Este doar unul! Pardon, de cateva zile si patronul CFR-ului din Cluj. Totusi, cum inghitim si cum acceptam ca in fiecare zi sa trecem prin gangul Bibliotecii Central Universitare si sa suportam acele schele, care, din cate imi iamginez sunt "plantate" acolo pentru varuirea Bibliotecii ... si atat!
Citeam, in urma cu cateva luni, intr-un ziar local, cotidian, un editorial al actualului director al BCU - Al. Calinescu. Evident, multe laude, ... , ca s-a terminat de modernizat Muzeul Unirii, ca s-a "re-plantat" Rapa Galbena etc, etc, etc. Dati o cautare pe google si va veti lamuri! Intrebarea mea este urmatoarea: Cum suporta acest sef de institutie aceste schele in centrul Iasului?
Desi este cald de 5 luni de zile nu vad ca lucrurile sa se miste. Desi, privind cu atentie in urma, si-n toamna anului 2007 se putea varui BCU. Mai mult decat atat, daca te uiti atent la acele schele sunt plantate in niste suruburi atat de mari de parca ar tine portile Iadului. Au niste grinzi deasupra de spui ca sunt impuse eternitatii. Atentie! In acel tunel de la BCU este tras si curent electric de parca este trecerea de la viata spre moarte. Este jignitor pentru ieseni, pentru studentii din afara Iasului, pentru noi ca oameni, ca om fi din Iasi sau nu!!!
Suruburi, grinzi, schele, intuneric si lumina, aoleu, pana si rampa pentru handicapati are tunelul Bibliotecii. Ce putem face? Cand vor disparea schelele?? Va fi Biblioteca in constructie ani?, precum a fost Palatul Copillor de vis-s-vis???
vineri, 2 mai 2008
joi, 1 mai 2008
Cu gandul la F. M. Dostoievski
"Libertatea este deasupra fericirii. Ea nu înseamnă dominarea raţiunii asupra stihiei sufleteşti, libertatea este iraţională, îi atrage fiinţa dincolo de graniţele impuse. Această libertate nemărginită îl chinuie, îl duce la pieire. Insă omul preţuieşte suferinţa şi etincţia. Dezvăluirile despre om făcute de Dostoievski în „subterană" determină destinul lui Raskolnikov, al lui Stavroghin, al lui Ivan Karamazov şi al altora. Incepe pelerinajul de mucenic al omului pe căile libertăţii arbitrare. Pelerinajul îl va duce la ultimele limite ale dedublării. Dialectica despre om şi destinul său începe cu „însemnările din subterană", se va contura în romane şi îşi va găsi desăvîrşirea în „Legenda despre Marele Inchizitor". Ivan Karamazov va fi ultima etapă a drumului libertăţii, care a trecut prin arbitrar şi revoltă împotriva lui Dumnezeu. După aceea ies la iveală chipurile lui Zosima şi Aleoşa".
Ce va face Aleosa din acest punct?
miercuri, 30 aprilie 2008
Din Intelepciunea Indiana
CARAMIDA SI COMPASIUNEA
- Un tinar director executiv, conducea pe strada, putin cam prea repede, noul sau Jaguar. Era atent la copiii ce ar fi putut tisni de dupa masinile parcate, si a incetinit atunci cind a crezut ca a vazut ceva. Pe masura ce masina sa trecea, nici un copil nu a aparut. In schimb, o caramida a lovit una din portierele Jaguarului. A apasat pe frina si a intors Jaguarul inapoi la locul unde fusese lovit de caramida. A sarit furios din masina, a pus mina pe primul copil intilnit in cale si l-a lovit de o masina parcata, tipind: „Ce a fost asta si cine esti tu? Ce crezi ca faci? Aceasta este o masina noua si caramida pe care ai aruncat-o, te va costa multi bani. De ce ai facut asta?”
Copilul era speriat.
„Va rog, domnule ... va rog, imi pare rau dar nu stiam ce altceva sa fac,” a explicat el.
„ Am aruncat caramida pentru ca nimeni altcineva nu v-ar fi oprit...”.
Cu lacrimile siroind pe obrajii sai, copilul a aratat catre o pata de linga masina parcata.
„Este fratele meu” a spus. „A luat curba gresit si acazut de pe scaunul cu rotile, iar eu nu pot sa-l ridic inapoi.”
Fiind serios, copilul i-a cerut apoi, stupefiatului director executiv: „Ma ajutati va rog sa il pun inapoi in scaunul cu rotile? Este ranit si este prea greu pentru mine.”
Miscat de cuvintele copilului, soferul a inghitit cu greu nodul pe care-l simtea in gitul sau. Rapid, el a ridicat copilul handicapat inapoi in scaunul sau, apoi a luat o batista si a bandajat zgirieturile si taieturile lui. Totul arata ca si cum ar fi facut otreaba buna.
„Multumesc si Domnul sa te binecuvinteze” a spus copilul recunoscator, strainului. Prea miscat pentru a mai putea vorbi, omul pur sisimplu a privit copilul cum impingea scaunul cu rotilea fratelui sau in josul drumului, acolo unde se afla casa lor. Jaguarul a facut un drum lung si incet inapoi. Stricaciunea era foarte vizibila, dar soferul nu s-aderanjat niciodata sa o repare. El a pastrat urma de pe portiera, astfel incit sa-si aminteasca oricind de mesajul primit: „Nu trece prin viata prea repede, astfel incit cinevasa fie nevoit sa arunce o caramida in tine, ca sa iti capteze atentia!”
Dumnezeu sopteste sufletelor noastre si vorbeste inimilor noastre. Citeodata cind nu avem timp sa ascultam, El arunca o caramida in noi. Este alegerea noastra sa ascultam sau nu.
Oamenii, oamenii!!!
- Un tinar director executiv, conducea pe strada, putin cam prea repede, noul sau Jaguar. Era atent la copiii ce ar fi putut tisni de dupa masinile parcate, si a incetinit atunci cind a crezut ca a vazut ceva. Pe masura ce masina sa trecea, nici un copil nu a aparut. In schimb, o caramida a lovit una din portierele Jaguarului. A apasat pe frina si a intors Jaguarul inapoi la locul unde fusese lovit de caramida. A sarit furios din masina, a pus mina pe primul copil intilnit in cale si l-a lovit de o masina parcata, tipind: „Ce a fost asta si cine esti tu? Ce crezi ca faci? Aceasta este o masina noua si caramida pe care ai aruncat-o, te va costa multi bani. De ce ai facut asta?”
Copilul era speriat.
„Va rog, domnule ... va rog, imi pare rau dar nu stiam ce altceva sa fac,” a explicat el.
„ Am aruncat caramida pentru ca nimeni altcineva nu v-ar fi oprit...”.
Cu lacrimile siroind pe obrajii sai, copilul a aratat catre o pata de linga masina parcata.
„Este fratele meu” a spus. „A luat curba gresit si acazut de pe scaunul cu rotile, iar eu nu pot sa-l ridic inapoi.”
Fiind serios, copilul i-a cerut apoi, stupefiatului director executiv: „Ma ajutati va rog sa il pun inapoi in scaunul cu rotile? Este ranit si este prea greu pentru mine.”
Miscat de cuvintele copilului, soferul a inghitit cu greu nodul pe care-l simtea in gitul sau. Rapid, el a ridicat copilul handicapat inapoi in scaunul sau, apoi a luat o batista si a bandajat zgirieturile si taieturile lui. Totul arata ca si cum ar fi facut otreaba buna.
„Multumesc si Domnul sa te binecuvinteze” a spus copilul recunoscator, strainului. Prea miscat pentru a mai putea vorbi, omul pur sisimplu a privit copilul cum impingea scaunul cu rotilea fratelui sau in josul drumului, acolo unde se afla casa lor. Jaguarul a facut un drum lung si incet inapoi. Stricaciunea era foarte vizibila, dar soferul nu s-aderanjat niciodata sa o repare. El a pastrat urma de pe portiera, astfel incit sa-si aminteasca oricind de mesajul primit: „Nu trece prin viata prea repede, astfel incit cinevasa fie nevoit sa arunce o caramida in tine, ca sa iti capteze atentia!”
Dumnezeu sopteste sufletelor noastre si vorbeste inimilor noastre. Citeodata cind nu avem timp sa ascultam, El arunca o caramida in noi. Este alegerea noastra sa ascultam sau nu.
Oamenii, oamenii!!!
vineri, 18 aprilie 2008
Doua minute de atentie! Uitati de politica si de gropile din asfalt!
GANDHI - apostolul independentei - India era o colonie a Marii Britanii si si-a castigat independenta in 1947, cand a devenit republica, independenta a fost obtinuta dupa 66 de lupte a caror conducator a fost Gandhi. Mohandas Karamchand Gandhi s-a nascut in 1869 in India intr-o familie instarita avand posibilitatea urmarii studiilor in Anglia unde a obtinut diploma de avocat. A lucrat ca avocat in folosul celor saraci si asupriti in Africa de Sud. In 1919 a ajuns in fruntea miscarii de independenta, aceasta forma de lupta bazandu-se pe dragoste si raspandirea adevarului, fara folosirea violentei; l-au numit “Mahatma”, adica “Suflet mare”.
WINSTON CHURCHILL - ministrul dintre cele doua razboaie mondiale - Primul ministru al Angliei in 1940 a fost un om de stat in varsta, care conducea tara din voia poporului ca “sa continue lupta pana la sfarsit....pe mari si pe oceane….pe calea aerului, ca sa-si apere tara cu orice pret”. Cel care a rostit aceste cuvinte era Winston ChurChill, care a condus Anglia pana la slabirea puterii naziste. In 1953 a primit premiul Nobel pentru literatura pentru cartea sa intitulata Al doilea razboi mondial in care a descris activitatiile sale ca prim-ministru din acesti ani.
PABLO PICASSO - omul artei noi - Pablo Ruis Blasco (picasso era numele mamei pe care si l-a insusit in 1904. Picturile lui nu prea se intelegeau, la forme incoerente care se destramau in linii punctate, pete de culoare sau la creeatii tridimensionale. Era caracterizat de acea curiozitate «neastamparata» pe care au interpretat-o intr-o singura fraza exprimand forta creatoare : «Eu nu caut. Eu gasesc». De la lucrarile executate cu tempera (ca porumbelul pacii) pana la cele ca Domnisoarele din Avognon sau la cele mai complexe lucrari de pictura sau sculptura, Picasso ne incanta cu fiecare dintre ele. Cu siguranta cea mai cunoscuta capodopera a sa este Guernica: o inlantuire de persoane dramatice, scurte referiri la episoadele care fac sa simtim intreaga tragedie a satului spaniol distrus de fascisti in razboi.
BEATLES - legenda anilor 60 - John Lennon si Paul McCartney se cunosteau din 1956 si erau amandoi admiratori a lui Elvis Presley. Au inceput sa scrie primele poezii si impreuna cu George Harrison si-au tinut primul concert la Liverpool. Aici s-au intalnit cu Brain Epstein care le-a devenit impresar si datorita lui au reusit sa se lanseze. Celor 3 li s-a alaturat la percutie Ringo Starr si s-au denumit Beatles. Primele mari succese au fost : «She loves you» si «Please please me»...s-au nascut cantece renumite ca «Michelle» , "Yellow submarine" sau "Let it be", "Yesterday".
MARTIN LUTHER KING - vestitorul non-violentei - Ziua de 19 ianuarie este desemnata ziua lui MARTIN LUTHER KING in onoarea acestuia, aparatorul drepturilor cetatenesti ale negrilor americani. A devenit tot mai preocupat de discriminarile rasiale care le observa si ura cuvintele scrise la intrarile locurilor publice: for white only. A devenit liderul unei miscarii uriase, in care erau implicate mii de persoane, acesta a fost inceputul Revolutiei Negre care ii aduna la un loc pe negrii care s-au luptat pasnic cu armele dragostei. La 2 iulie 1964 presedintele Johnson a semnat legea care interzicea discriminarea rasiala si din 1965 cetatenii negrii aveau dreptul la vot. In 1964 King a obtinut premiul Nobel pentru pace.
ADOLF HITLER - protagonistul dement - S-a hotarat sa preia conducerea Germaniei printr-o lovitura de stat in 1923 incheindu-se cu un esec - fiind condamnat la 1 an inchisoare (aici si-a formulat programul in lucrarea sa Lupta mea). Cand a murit presedintele german, Reich, Hitler a preluat intreaga putere si a tras de partea lui oameni de incredere, Gestapoul (o politie secreta infintata de el) si renumitul SS care era alcatuit din soldati alesi de el. Ei erau organizatorii si executorii atrocitatilor naziste, cativa dintre ei au fost executati si arestati la sfarsitul razboiului si condamnati la moarte in urma procesului de la Nurnberg. Fuhrerul - cum a fost numai dupa ce a ajuns la putere - s-a sinucis la o baza secreta din Berlin, dupa ce in anul 1945 orasul a fost ocupat de armata rusa. Pe langa cei mai apropiati oameni ai sai era alaturi de el Eva Braun, acea femeie care l-a urmat si in deces.
MAO TSE-TUNG - marele carmaci - S-a nascut intr-o familie de agricultori si din copilarie avea un spirit revolutionar si era impotriva tuturor nedreptatilor care ii loveau pe agricultori. A fost intemeietorul si conducatorul unui grup in Changsha (China Centrala) care se ocupa de situatia istorica si economica a Chinei. A rupt legatura cu Partidul Comunist Chinez si a adunat o armata formata din agricultori, dand nastere la vestita armata rosie cu care a intemeiat republica comunista chang-hsi. Cand a trebuit sa se infrunte cu armata tarii, a parasit orasul si atunci a inceput asa numitul marsul cel lung de peste cateva mii de km pe jos in muntii din Nord spre tinutul Shen-hsi, unde se aflau bazele celor rasculati inca din dinastia Ming. Cand s-a incheiat cel de-al 2 razboi mondial, a reinceput dusmania cu Partidul Peking si a pornit un razboi civil care a tinut 4 ani si din care armata rosie a iesit invingatoare, fiind ales conducatorul partidului si presedintele Rpublicii Populare Chineze. A fost credincios reformei agrare care a smuls China din viata feudala de un mileniu si a infiintat cooperativele si intreprinderile agricole de tip cooperatist in care munca manuala si cea intelectuala aveau aceeasi valoare. Aceasta transformare o numin revolutia cuturala chineza.
BERTOLD BRECHT - revolutionarul teatrului - A fost un baiat provenit dintr-o familie bogata si Ausberg, care inca din copilarie scria nuvele si poezii. S-a mutat la Munchen si a intemeiat teatrul berlinez (Berliner Ensamble). Ideile care i-au influentat operele au fost: teatrul este ca un fel de instrument didactic. Intorcandu-se in tara, Brecht si-a infiintat un teatru propriu si si-a prezentat cele mai mari creatii ale sale: Omul cel bun din Seciuan (aceeasi persoana trebuie sa fie cand buna,cand rea pentru a putea supravietui), Mutter Curaj si Cercul de creta din Caucaz.
joi, 17 aprilie 2008
miercuri, 16 aprilie 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)