Faceți căutări pe acest blog

Translate

Italiană Rusă Portugheză Olandeză Poloneză Engleză Franceză Spaniolă Germană

marți, 21 iulie 2009

"Cum plecam de aici (Iasi) ne intrebam, cand o sa ajungem din nou la Iasi?"





Interviu cu Veronica Vitos - Artist Ceramist - Miercurea Ciuc - Harghita


Dumitru Serban: Stimati ascultatori, de la Lungesti – Valcea, mergem la Miercurea Ciuc si de data aceasta stam de vorba cu Doamna?
Veronica Vitos: Veronica Vitos din Miercurea Ciuc, Judetul Harghita.
D.S.: Spuneti-ne cu ce ati venit dumneavostra la TARGUL MESTESUGARILOR CUCUTENI 5000 - IASI - mai exact cu ce obiecte incantati publicul din Iasi si nu numai.
V.V.: De 27 de ani venim la Iasi la Targul Olarilor. De fiecare data venim cu ceramica – teracota, ceramica – rosie si ceramica – neagra. Ceramica teracota este mai mult pentru uzul casnic. Din acest tip de ceramica am realizat vase romane, oale pentru sarmale, suporturi pentru legume, urcioare.
D.S.: Sunteti singurul stand amenajat la modul cel mai concret. Vad aici Kurtocs-Kolacs, este pus la pregatit, vad obiecte realizate de dumneavoastra, vad roata cu care realizati oalele. Vorbiti-ne despre toate acestea!
V.V.: Ne-am gandit ca ar trebui aratate publicului toate aceste obiecte. Publicul, dupa cum am observat in fiecare an, prefera, solicita, stie ce inseamna munca zi de zi. In acest context, numai si numai pentru public am amenajat o bucatarie secuiasca langa standul nostru unde sunt asezate mai toate cele necesare unei adevarate bucatarii. Am realizat si o soba de teracota, iar jos este flacara deschisa unde se coace cozonacul traditional de la noi kurtocs-kolacs. Bineinteles ca am adus si roata ca sa aratam publicului cum se lucreaza ceramica.
D.S.: Vad in bucataria dumneavostra lada. Vorbiti-ne despre acest obiect si, sa stiti, ca-l intalnim si in casele gospodarilor din Moldova. Vedem ca este ornata cu doua pasari. Ce simbolizeaza acestea?
V.V.: Dupa cum vedeti si mobila este ornata cu flori. Cel mai adesea intalnita este laleaua. Fiindca ati amintit de lada, acestea sunt de mai multe feluri. Pe aceasta de astazi, din bucataria noastra, dupa cum bine ati observat sunt ornate doua pasari. Acestea scot in evidenta simbolul perechii, al dragostei, al iubirii.
D.S.: Ce se pastreaza in aceasta lada?
V.V.: Depinde de marimea ei. Putem pastra prosoape sau tesaturi mai vechi. De foarte multe ori se pastreaza de baut, ceva foarte bun, specific zonei noastre, cum este, de exemplu, palinca sau un vin foarte bun.
D.S.: Fiindca ati amintit adineauri de prosoape, vad aici un prosop foarte frumos tesut. E tesut in gospodaria dumneavoastra?
V.V.: Da, eu le realizez, si, sa stiti ca in partea noastra, Slava Domnului ca mai sunt oameni care realizeaza astfel de prosoape. Acestia mai realizeaza si costume populare, respectiv tot felul de tesaturi specifice zonei. Noi, la randul nostru, trebuie sa le pastram pentru ca si urmasii nostri sa stie ce inseamna munca. Numai astfel se poate pastra traditia noastra.
D.S.: Nu putem decat sa va felicitam si sa va asteptam cu bratele deschise, oricand, in capitala Moldovei.
V.V.: Multumim tare mult. Putem spune, ca noi, de fiecare data avem cea mai buna impresie despre Iasi si cum plecam de aici ne intrebam, cand o sa ajungem din nou la Iasi?
Powered By Blogger